3. 1. 2014

SNS žiada

SNS žiada

Slovenská národná strana (SNS) bude žiadať, aby sa Rada RTVS zaoberala obsahovou aj formálnou (finančnou) stránkou výroby silvestrovskej šou. Slováci majú totiž ďalšiu skúsenosť, že zábava môže byť aj trápna.

Spoločný silvestrovský program RTVS a Českej televízie „Kúzelný Silvester – cesta časom“ vyzeral a pôsobil ako bývalý spoločný štát, kde si Česi krájali tortu vždy minimálne v pomere 2:1. Vedenie RTVS, tvorcovia aj realizátori tohto prepadáku by sa mali za plytký obsah a historické skreslenia slovenskej verejnosti minimálne ospravedlniť. Vrcholom skreslenia bol titulok k roku 1993 so zavádzajúcim textom: „1. 1. 1993 sa rozpadlo Československo“ s malým „s“ a bez spojovníka, hoci od 29. apríla 1990 platil federálny zákon uvádzajúci na Slovensku spoločný štát so spojovníkom a veľkým „S“.

Rozpačito vyznieva aj alibizmus vedenia RTVS, podľa ktorého si Petra Núňeza a jeho firmu vraj vybrala priamo česká strana, ktorá producenta galaprogramu hľadala súťažou viacerých záujemcov. Ibaže projekt sa prezentoval ako spoločný a pravdepodobne aj financovaný fifty-fifty z oboch verejných zdrojov. Záverečné titulky za českú stranu uvádzali na jednej strane ako koproducenta Českú televíziu (ČT), kým za slovenskú stranu bola uvedená nie RTVS, ale súkromná Núňezova produkčná firma Nunez NFE. Ak si P. Núňeza a jeho firmu vraj vybrala priamo česká strana, nesedia slová šéfa ČT Petra Dvořáka, podľa ktorého o spoločnú šou požiadala práve RTVS. „Na Silvestra odvysielame veľkú silvestrovskú šou. Okrem češtiny sa v nej objaví aj slovenčina. Túto šou dávame dokopy s RTVS, ktorá nás o to požiadala,” povedal podľa Digizone.cz Dvořák.
http://www.omediach.com/tv/item/2767-cr-a-slovensko-budu-mat-spolocny-silvester.

Pre slovenského diváka sa zjavne nenaplnili ani anotácie prezentované programovým riaditeľom RTVS Tiborom Búzom, že program mal vzniknúť v dvoch variantoch – českom a slovenskom s obsahovými rozdielmi prispôsobenými pre publiká v jednotlivých krajinách.
http://medialne.etrend.sk/televizia-spravy/spolocny-silvestrovsky-program-rtvs-a-ct-robi-bude-rezirovat-nunez.html

Okolo slovensko-českého projektu visí viacero otáznikov. Išlo skutočne o spoločný projekt? Outsourcingovala verejnoprávna slovenská televízia výrobu aj produkciu do externého prostredia? Alebo sa verejnosť má domnievať, že RTVS tento formát len odvysielala – odkúpila od externistu – a že partnerom verejnoprávnej Českej televízie nebola partnerská verejnoprávny RTVS, ale súkromná osoba Peter Núňez? Okrem obsahu je hlavnou otázkou financovanie projektu z verejných zdrojov, teda z povinného poplatku za televízne služby hradenými slovenskými divákmi a prípadné tantiémy z repríz. Týmto pochybeniam by sa náročný slovenský divák nemusel čudovať, keď v samotnom logu slovenskej verejnoprávnej televízie (a rozhlasu) „RTV:“ chýba „S“, teda Slovensko, v zastúpení ktorého je len dvojbodka. Namiesto rozhorčenia nad českou presilovkou nielen v obsahu, ale aj v historickom (pa)výbere a komentovaní udalostí, vrátane názvu bývalého spoločného štátu bez spojovníka, by slovenský divák mohol iba mávnuť rukou a palcom prehodiť tradične na iný pozerateľnejší program, keby naň neprispieval pravidelnými mesačnými poplatkami.

Rafael Rafaj