31. 1. 2014

Zomrel Miklós Jancsó

Zomrel Miklós Jancsó

Vo veku 92 rokov zomrel Miklós Jancsó - jeden z najznámejších maďarských režisérov a scenáristov, informovalo dnes internetové vydanie maďarského týždenníka Heti Világgazdaság. Správu serveru potvrdila Jancsóová druhá manželka Márta Mészárosová.
Jancsóa, ktorý sa narodil 27. septembra 1921 vo Vacove, preslávili najmä filmy zo 60. a 70. rokov. Je považovaný za jedného z najoriginálnejších svetových tvorcov. Za prínos v kinematografii ho v Maďarsku ocenili dvakrát Kossuthovou cenou. Získal deväť svetových filmových ocenení a bol nominovaný na osem cien.
Režíroval celkom 75 filmov a napísal scenáre k 25 filmom. Od roku 1988 je riadnym profesorom na Filmovej a divadelnej Akadémii. V rokoch 1990 až 1992 vyučoval na Harvardskej univerzite.
V úvode svojej tvorby sa venoval dokumentárnemu filmu, v roku 1958 natočil svoj prvý hraný film "Zvony odleteli do Ríma" (A harangok Rómába mentek).
V zahraničí na svoju tvorbu upútal pozornosť kritikov filmom Beznádejní (Szegénylegények) z roku 1965. Film bol nominovaný v Cannes v roku 1966 na Zlatú palmu. Jeho špecifický spôsob filmového jazyka sa prejavil ďalej vo filmoch Ticho a krik (Csend és kiáltás) Agnus Dei, Elektra a jej pravda, Maďarská rapsódia, Horoskop Ježiša Krista a ďalšie.

Copyright © TASR 2013