18. 2. 2014

RVR NEWS

RVR NEWS

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) nebude bezdôvodne zvyšovať pokuty, aby naplnila nereálne stanovenú príjmovú časť svojho rozpočtu. Takéto uistenie dnes poskytol predseda rady Miloš Mistrík zástupcom vysielateľov a novinárskej obce.
Mistrík sa stretol s prezidentkou Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) Evou Babitzovou a predsedom Správnej rady Slovenského výboru Medzinárodného novinárskeho inštitútu (IPI Slovensko) Pavlom Múdrym. Oznámil im, že chce opäť prerokovať s ministerstvom financií otázku rozpočtu RVR na rok 2014. O stretnutí informovala hovorkyňa rady Lucia Jelčová.
V štátnom rozpočte je tento rok pre radu vyčlenených na výdavky 1,13 milióna eur, zatiaľ čo vlani a predvlani to bolo až takmer 1,9 milióna eur. Príjmy napĺňané predovšetkým z ukladania sankcií boli stanovené na 340.000 eur, čo je dvojnásobok v porovnaní s predošlými rokmi, priblížila Jelčová.
„Príjmovú časť rozpočtu Rady, navrhnutú v čase najväčších obáv o ďalší vývin verejných financií, považujeme za nesplniteľnú,“ konštatoval podľa hovorkyne na stretnutí Mistrík. Zástupcom ANRTS a IPI Slovensko vysvetlil, že „rada nemôže svojvoľne zvýšiť pokuty za jednotlivé porušenia zákona“.
Ak preto RVR nenaplní rozpočtom určenú príjmovú časť, chýbajúcu sumu bude musieť do štátneho rozpočtu odviesť z vlastnej výdavkovej časti. Zámerom rady však nie je kompenzovať tento možný výpadok neprimeraným sankcionovaním vysielateľov. „Rada nemá nástroj, aby vzniknutý stav, súvisiaci s plánovanými príjmami Rady riešila bezdôvodným zvyšovaním pokút či zmenou doterajšej praxe pri ukladaní sankcií a monitorovania vysielania,“ povedal jej šéf Mistrík.
Takéto uistenie chce RVR tlmočiť listom medzinárodnej novinárskej organizácii IPI, ktorá vyjadrila obavu z jej rozpočtu.


Copyright © TASR 2013