13. 2. 2014

Svetový deň rozhlasu

Svetový deň rozhlasu

 


Paríž sa v roku 2014 stane metropolou tretieho Svetového dňa rozhlasu. Ten pripadá na 13. februára, prvýkrát sa slávil v roku 2012 .
      Medzinárodný výbor Svetového dňa rozhlasu (WRD), združujúci hlavné audiovizuálne organizácie a telekomunikácie, prišiel s troma akciami: rozhlasové stanice na celom svete môžu využiť oficiálnu interaktívnu platformu Medzinárodného výboru WRD (www.wrd13.com), môžu ju poskytnúť svojim poslucháčom a vyzvať ich, aby zanechali krátky odkaz vo všetkých jazykoch s cieľom spoločne osláviť Svetový deň rozhlasu. Druhou akciou, ako uvádza francúzsky Národný syndikát slobodných rozhlasov (Syndicat national des radios libres, SNRL), je koncert klasickej hudby, ktorý Radio France poskytne všetkým rozhlasom na svete a môžu ho 13. februára vysielať bezplatne. Treťou akciou je spoločná oslava Svetového dňa rozhlasu 13. februára v Théatre du Chatelet v Paríži.
      Organizujú ju spolu Medzinárodný výbor WRD, Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) a  Medzinárodná únia pre rozhlasové a televízne vysielanie (Interantional Radio and Television Union). Na oslave v Théatre du Chatelet avizuje účasť popri ďalších oficiálnych predstaviteľov sveta rozhlasového vysielania aj generálna riaditeľka Organizácie spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokova.
      UNESCO na svojej internetovej stránke vyzvalo všetky rozhlasové stanice na svete, aby sa pripojili k oslavám Svetového dňa rozhlasu. Vyhlásili ho delegáti na 36. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO 3. novembra 2011. Dátum 13. február zvolili v spojitosti so založením Rozhlasu OSN v roku 1946. Návrh na vyhlásenie Svetového dňa rozhlasu predložila delegácia Španielskeho kráľovstva.
      Cieľom Svetového dňa rozhlasu je upozorniť verejnosť i ďalšie médiá na význam rozhlasu. K ďalším cieľom tohto dňa patrí zlepšenie medzinárodnej spolupráce medzi rozhlasmi a povzbudenie všetkých, čo môžu prispieť k ľahšiemu prístupu k rozhlasu i vytváraniu staníc, aby tak postupovali. Zároveň má 13. február upozorniť verejnosť na jedinečné hodnoty rozhlasu, ktorý je schopný poskytnúť služby najširšiemu okruhu ľudí. Navyše v súčasnosti rozhlas zažíva prudký technologický vývoj.

Copyright © TASR 2013