28. 2. 2014

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ


V súvislosti s voľbami prezidenta SR pripravila verejnoprávna RTVS špeciálne predvolebné televízne a rozhlasové vysielanie. Štartuje už dnes odvysielaním prvých rozhovorov s prezidentskými kandidátmi.
Telerozhlas informoval, že účasť v jeho predvolebnom vysielaní prijali všetci kandidáti. Tento raz neumožní platenú politickú reklamu. Kandidáti namiesto toho dostanú priestor v „štruktúrovaných“ rozhovoroch, ktoré budú predchádzať samotným predvolebným diskusiám, uvádza v tlačovej správe generálny riaditeľ inštitúcie Václav Mika.
Rozhovory s kandidátmi bude RTVS vysielať paralelne na Dvojke a Rádiu Slovensko od 28. februára do 11. marca vždy o 16.00 hodine popoludní. Denne pôjdu rozhovory s tromi alebo štyrmi kandidátmi podľa vyžrebovaného poradia. Každý kandidát dostane priestor trikrát sedem minút. Moderátormi budú Marta Jančkárová a Juraj Jedinák.
Mika vysvetlil, že každý rozhovor bude mať rovnakú štruktúru otázok a kandidáti dostanú rovnaký priestor. Otázky sa majú týkať aktuálnych tém, najmä kompetencií hlavy štátu, riešeniu sociálnych problémov akými sú napríklad nezamestnanosť, chudoba, ďalej súdnictva, korupcie, ale aj európskych otázok, či problematiky rómskej menšiny.
Telerozhlas prinesie aj rozhovory s prezidentskými kandidátmi orientované na regionálne témy. Tie odvysiela v dvoch blokoch – od 4. do 6. marca na televíznej Dvojke a Rádiu Patria a od 10. do 11. marca na televíznej Dvojke a Rádiu Regina. Vždy o 10.30 h predpoludním. Kandidáti budú reagovať na otázky týkajúce sa regionálnych rozdielov, či územnosprávneho členenia. Aj tu budú moderátormi Marta Jančkárová a Juraj Jedinák.
Tesne pred ukončením oficiálnej volebnej kampane RTVS odvysiela dvojminútové zhrnutie posolstva každého z kandidátov, a to na televíznej Dvojke a Rádiu Slovensko 12. marca o 16.00 hodine.
Vrcholom špeciálneho predvolebného vysielania RTVS majú byť tri záverečné diskusie kandidátov. RTVS ich odvysiela naživo z priestorov Bratislavského hradu v hlavnom vysielacom čase – krátko po 20.00 hodine na televíznej Jednotke a Rádiu Slovensko 10., 11. a 12. marca.
V prvej diskusii sa stretnú Ján Jurišta, Jozef Behýl, Stanislav Martinčko a Milan Melník. V druhej budú spolu diskutovať Helena Mezenská, Gyula Bárdos, Ján Čarnogurský, Viliam Fischer a Jozef Šimko. Tesne pred začiatkom volebného moratória sa napokon na Bratislavský hrad dostavia Robert Fico, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Radoslav Procházka a Pavol Hrušovský.
„Kandidáti sú zoradení do týchto diskusií podľa priemeru výsledkov štyroch prieskumov volebných preferencií, ktoré si objednal RTVS,“ zdôvodnil Václav Mika. Je to podľa neho štandardný postup aj v iných európskych krajinách. Rovnako postupovala Česká televízia pred poslednými prezidentskými voľbami, doplnil generálny riaditeľ RTVS.

Copyright © TASR 2013