1. 2. 2014

Zomrel Maximilian Schell

Zomrel Maximilian Schell

Vo veku 83 rokov zomrel dnes rakúsky herec a filmový režisér Maximilian Schell, držiteľ Oscara i Zlatého glóbusu za úlohu obhajcu Hansa Rolfa v americkom filme Norimberský proces z roku 1961.
Schell, ktorý bol ako herec nominovaný na Oscara ešte dvakrát za filmy Man in the Glass Booth (1975) a Júlia (1977), zomrel podľa agentúry APA v noci nadnes v nemocnici v Innsbrucku po "náhlej vážnej chorobe".
Rodák z Viedne bol synom známych rodičov, herečky Margarety Schell-Noé a švajčiarskeho dramatika a spisovateľa Ferdinanda Schella. Sestrou mu bola rakúska herečka Marie Schellová, veľká filmová hviezda v nemecky hovoriacich krajinách, ktorá zomrela v roku 2005 a v ktorej tieni Schell pôvodne ako divadelný herec dlhé roky žil.
V roku 1975 si Schell zahral vo výpravnom filme z juhoslovansko-československej koprodukcie Sarajevský atentát o atentáte na nasledovníka rakúsko-uhorského cisárskeho trónu Františka Ferdinanda D'Este.
Ešte krátko pred smrťou dokončoval Schell televízny film v Kitzbüheli, pričom dostal zápal pľúc. Po desať dní trvajúcej liečbe ho v utorok prepustili z nemocnice. V ostatných rokoch ako režisér nakrúcal prevažne dokumenty a režíroval aj operu.
Schell bol ženatý s 35-ročnou opernou speváčkou Ivou Mihanovičovou, pričom z predošlého manželstva s ruskou herečkou Nataliou Andrejčenkovou mal dcéru.

Copyright © TASR 2013