27. 3. 2014

GINN NEWS :-)

GINN NEWS :-)
 


Martin D., ktorý počas prvého kola prezidentských volieb hlasoval viackrát a zverejnil to na internete, je obvinený z prečinu poškodzovania cudzích práv a z marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Martina D. obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). V prípade dokázania viny mu hrozí až päťročné väzenie. Informoval o tom dnes hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.
      Podľa zistení vyšetrovateľa mal obvinený počas prvého prezidentských volieb vykonať volebný akt viackrát. Odvoliť mal v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, kde bol dopísaný do zoznamu oprávnených voličov na základe cestovného pasu. Podobne mal postupovať aj v ďalšom prípade, v mestskej časti Bratislava – Petržalka, kde mal predložiť ďalší cestovný doklad.
      "Svojím konaním v rozpore so zákonom o spôsobe voľby prezidenta SR, o ľudovom hlasovaní, o jeho odvolaní mal uviesť do omylu okrskovú volebnú komisiu," uviedol Slivka. Pripomenul, že Martin D. svoje konanie zverejnil na internete. "Zásahom do ústavného princípu rovnosti volebného práva došlo hrubým spôsobom k mareniu volebného práva ostatných oprávnených voličov, ktoré je garantované Ústavou SR," zdôraznil.
      V súvislosti s prípadom Martina D. a tiež po zistení ďalších viacnásobných hlasovaní prijalo ministerstvo vnútra opatrenie, aby sa to už neopakovalo. Dosiaľ mohli občania bez trvalého pobytu na Slovensku hlasovať po tom, ako predložili volebnej komisii cestovný pas a vyhlásili, že nemajú trvalý pobyt v krajine. Aby nedochádzalo k viacnásobnému hlasovaniu, pri druhom kole sa bude vyhlásenie o trvalom pobyte preverovať v Registri obyvateľov. Voliči bez trvalého pobytu na Slovensku teda budú môcť hlasovať až po tom, čo Register obyvateľov potvrdí, že skutočne nemajú trvalý pobyt v krajine.
      Rezort vnútra zistil po prvom kole prezidentských volieb štyri prípady dvojnásobnej voľby. Orgány činné v trestnom konaní by sa nimi mali zaoberať pre podozrenie z trestného činu marenia priebehu volieb prezidenta.

 

Copyright © TASR 2013