12. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan ustúpil od hrozby zákazu sociálnej siete Facebook a služby YouTube v Turecku. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Predseda tureckej vlády bojuje proti obvineniam z korupcie. Minulý týždeň vyhlásil, že vláda zvažuje kroky, ktorými by zabránila zverejňovaniu záznamov odpočúvania telefónov na internete.
Vláda trvá na tom, že obvinenia z korupcie a úniky informácií na internet sú dielom prívržencov vplyvného moslimského duchovného žijúceho v Spojených štátoch, ktorí prenikli do policajných a justičných štruktúr.
Provládny denník Yeni Safak dnes zverejnil Erdoganove slová o tom, že vláda bola odhodlaná bojovať proti "vykonštruovaným a predabovaným" nahrávkam na internete, ale uznala, že úplné vypnutie sociálnych médií "neprichádza do úvahy".



Dve aktivistky protestného hnutia z Majdanu, podporujúceho novú vládu v Kyjeve - Katerynu Butkovú a Aleksandru Riazancevovú - a novinárku Olenu Maskymenkovú, ktoré v uplynulých dňoch zmizli na Kryme, ozbrojenci prepustili.
Podobne ako táto trojica sú už na slobode aj fotoreportéri Oles Krompľas a Jevhen Rachno.
Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na jedného z lídrov Avtomajdanu Serhija Chadžynova.
Skupinu, ktorá by sa mala nachádzať už na území Chersonskej oblasti, zadržali pri pokuse o vstup na Krym 9. marca popoludní.

Predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová vyjadrila dnes znepokojenie v súvislosti s rozhodnutím ukrajinskej strany prerušiť retransláciu vysielania piatich ruských televíznych kanálov na území krajiny.
V podobnom duchu sa Mijatovičová vyjadrila v uplynulých dňoch v súvislosti s útokmi na novinárov na polostrove Krym, ako aj tamojším odpájaním ukrajinských televíznych kanálov.
"Extrémna cenzúra, zatváranie vydavateľských domov, ako aj útoky na novinárov a ich zastrašovanie (na Kryme) musia byť okamžite zastavené," uvádza sa v jej vyhlásení z 8. marca.
"Zakazovanie televízneho vysielania bez právneho základu je jednou z foriem cenzúry. Kritériá národnej bezpečnosti nemožno uplatňovať na úkor slobody tlače," konštatuje sa v dnešnom vyhlásení Mijatovičovej.
Kým na jednej strane Mijatovičová potvrdila, že odsudzuje všetky formy "štátnej propagandy v súčasnej informačnej vojne", na strane druhej zdôraznila, že každý má právo informovať sa z neobmedzeného počtu zdrojov.
Na porušenie slobody tlače na Ukrajine poukázalo v reakcii dnes aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa jeho vyhlásenia sa viacerí zamestnanci ruských médií stali na Ukrajine terčom vyhrážok alebo obeťou vyhostenia. Rusko očakáva prešetrenie týchto incidentov zo strany OBSE.

Vysielanie viacerých ruských televíznych kanálov bolo včera na území Ukrajiny prerušené. Z iniciatívy tamojšej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie došlo dnes na časti územia bývalej sovietskej republiky k prerušeniu retranslácie vysielania piatich ruských televíznych kanálov miestnymi poskytovateľmi.
      Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN.
      Podľa správy ide o televízne stanice Vesti, Rossija 24, medzinárodnú verzie prvého kanála ruskej verejnoprávnej televízie ORT, ako aj stanice RTR Planeta a NTV Mir.
      Pred necelým týždňom príslušný parlamentný výbor v Kyjeve vyzval providerov, aby upravili ponuku ponúkaných kanálov a vyradili z nej ruské TV stanice, ktorých program predstavuje hrubé porušenie platnej ukrajinskej legislatívy.
      Ako je známe, na Kryme, na ktorom by sa v nedeľu malo uskutočniť referendum o pripojení sa k Ruskej federácii, došlo v uplynulých dňoch k opačnému vývoju, keď z ponuky providerov postupne zmizli všetky ukrajinské televízne kanály. Nahradili ich ruské televízie.


Copyright © TASR 2013