15. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Miliardár Ronald Lauder rezignoval na funkciu nevýkonného predsedu správnej rady mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME) . Oznámila to včera firma , ktorú Lauder pred dvoma desaťročiami založil . CME v Českej republike vlastní televíziu Nova a ďalšie stanice .
Súčasťou CME je spoločnosť CET 21 , ktorá drží licencie na vysielanie televíznych staníc Nova , Nova Cinema , Nova Sport , Fanda , Smíchov a Telka . CME okrem Česka prevádzkuje televízie na slovenskom , v Bulharsku , Rumunsku , Chorvátsku a Slovinsku .
Spoločnosť CME v minulom roku znížila čistú stratu o zhruba polovicu na 281,5 milióna dolárov ( 5,5 miliardy Sk ) . Jej výnosy klesli o desatinu na 691 miliónov dolárov , v samotnej Českej republike sa prepadli o zhruba 30 percent na 191,8 milióna dolárov .
CME koncom minulého mesiaca oznámila , že sa jej podarilo dohodnúť na ďalšom financovaní so svojim hlavným akcionárom , americkou mediálnou skupinou Time Warner . Vďaka tomu by mala firma prostredníctvom rôznych dlžobných cenných papierov získať nový kapitál v objeme až 545 miliónov dolárov .
Lauder sa narodil 26. februára 1944 v New Yorku v židovskej rodine , jeho dedkom z matkinej strany bol Čech , babička pochádzala z Maďarska . Od polovice 60. rokov do roku 1983 zastával rôzne funkcie v kozmetickej firme Estée Lauder , ktorú založila jeho matka s otcom . Pôsobil tu ako marketingový riaditeľ a viceprezident .
Po páde komunistických režimov v strednej a východnej Európe na konci 80. rokov začal Lauder v tomto regióne podnikať a v roku 1994 založil CME . V roku 2006 dostal Lauder spolu s CME cenu Emmy za podiel na rozvoji nezávislého televízneho vysielania v oblasti strednej a východnej Európy .
" Počas svojej žiarivej kariéry podporoval Ronald rozvoj nezávislých prevádzkovateľov vysielania v strednej a východnej Európe . Preto mohli na týchto trhoch prekvitať skvelé zábavné a spravodajské programy , " uviedli spoluriaditeľ CME Michael Del Nin a Christoph Mainusch , ktorý je zároveň generálnym riaditeľom TV Nova .

Copyright © ČTK 2013



Francúzsky súd prikázal včera spravodajskej webovej stránke Atlantico.fr odstrániť tajné nahrávky bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, urobené v čase, keď bol vo funkcii. Bývalej hlave štátu a jeho manželke súd priznal odškodné za porušenie ich súkromia v celkovej výške 20.000 eur.
      Sarkozy s manželkou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou išli na súd, keď Atlantico.fr minulý týždeň zverejnil úryvky zo stoviek hodín ich rozhovorov, ktoré bez ich vedomia nahral jeden zo Sarkozyho bývalých poradcov Patrick Buisson.
      Štyri rozhovory, ktoré webová stránka zverejnila, pochádzajú z februára 2011. V jednom z nich si prvá dáma uťahuje zo Sarkozyho, že on je ten, kto zarába na chlieb. Zvyšné rozhovory sa týkajú zmien vo vláde.
      Sarkozyovci sa sťažovali, že bolo narušené ich súkromie, a požadovali, aby webová stránka nahrávky odstránila, v čom im súd vyhovel. Prikázal stránke, že nahrávky musí odstrániť do 24 hodín, a Buissonovi, že musí manželom zaplatiť odškodné, každému po 10.000 eur, informovala agentúra DPA.
      Stránka Atlantico.fr už stiahla úryvky z rozhovorov Sarkozyho s Bruniovou, argumentovala však, že zvyšné nahrávky, v ktorých prezident Sarkozy diskutuje so svojimi poradcami o kladoch rozličných ministrov, sú "vo verejnom záujme".
      Francúzsko má jeden z najprísnejších zákonov na ochranu súkromia, avšak súdy zvyčajne prideľujú iba relatívne nízke odškodnenie za jeho porušenie.
      Sarkozyovci požadovali 30.000 eur.
      Buisson povedal, že rozhovory nahrával "pre históriu" a tvrdí, že mu nahrávky niekto ukradol.
      Sarkozyho právny zástupca Richard Malka povedal, že dnešné rozhodnutie súdu bude varovaním pre médiá. "Nemôžeme žiť v strachu, že sme sústavne nahrávaní, a potom vidieť svoje poznámky vysielané na internete," zdôraznil.
      Sarkozyho, ktorý podľa všeobecnej mienky plánuje vo voľbách v roku 2017 znova kandidovať za prezidenta, boli v uplynulých dňoch plné noviny. Denník Le Monde 7. marca napísal, že 59-ročný Sarkozy je vyšetrovaný pre obvinenia, že jeho predvolebnú kampaň čiastočne financoval zosnulý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Súd v tejto súvislosti nariadil odpočúvanie jeho telefonátov. To viedlo k jeho separátnemu vyšetrovaniu pre zneužívanie vplyvu.
      Sarkozyho strana, Únia za ľudové hnutie (UMP), obvinila vládu prezidenta Francoisa Hollanda z prenasledovania Hollandovho hlavného súpera.

Copyright © TASR 2013