19. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes označil za neprípustný incident, keď niekoľko poslancov strany Sloboda fyzicky zaútočilo na riaditeľa štátnej televízie NTKU a donútilo ho napísať výpoveď. Prípadom sa dnes začala zaoberať ukrajinská prokuratúra.
Toto konanie neskôr zdôvodnili svojím nesúhlasom so spôsobom, akým NTKU informovala o nedávnych protivládnych demonštráciách a účasti strany Sloboda na nich.
Poslanci však jednoznačne odmietli, že by proti Alexandrovi Pantelejmonovovi použili silu. Tvrdia, že s ním mali "pohovor", v ktorom "povedali, čo si myslia o informačnej politike televízneho kanála". Ako uviedla agentúra Ukrinform, na webových stránkach sa však objavil aj videozáznam z incidentu ako dôkaz o použití sily voči riaditeľovi NTKU.
Jaceňuk dnes vyhlásil, že riešiť kádrové problémy silou je v demokratickej spoločnosti neprípustné. Zdôraznil, že hodnotiť prácu NTKU má v kompetencii výlučne vláda na základe príslušných zákonov.
Strana UDAR incident tiež odsúdila. Poslankyňa strany Irina Heraščenková uznala, že vedenie televízie už dávnejšie zaviedlo cenzúru a podieľalo sa na manipulácii s faktami a podľa nej malo už odstúpiť. Riešenie celej záležitosti silou "diskredituje nielen nové vedenie krajiny, ale aj poslancov" ako účastníkov incidentu, dodala. Vyzvala, aby sa cenzorskými zásahmi do spravodajstva NTKU zaoberala generálna prokuratúra Ukrajiny, informovala agentúra Ukrinform.

Copyright © TASR 2013