4. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Dvoch policajtov odsúdili včera v Egypte na desať rokov väzenia v prípade zodpovednosti za úmrtie 28-ročného egyptského blogera Chálida Saída, ktorého smrť spustila ľudové povstanie proti bývalému prezidentovi Husnímu Mubarakovi.
Chálida Saída našli mŕtveho na ulici v Alexandrii v júni 2010 po tom, ako ho zatkla dvojica policajtov - Awad Sulajman a Mahmúd Saláh. Dvojicu policajtov uznal dnes odvolací súd vinnými za použitie neprimeraného násilia s následkom smrti. V roku 2011 ich odsúdil prvostupňový súd na sedem rokov väzenia.
Po šokujúcej smrti blogera založili aktivisti na jeho podporu stránku na sociálnej sieti Facebook s názvom My všetci sme Chálid Saíd, ktorá sa stala jedným z najobľúbenejších internetových fór, kde egyptská verejnosť vyjadrovala nespokojnosť s násilnosťou polície, skorumpovanosťou vlády a politického systému v krajine počas režimu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.
Ako pripomenula agentúra DPA, internetová stránka venovaná Chálidovi Saídovi bola vôbec prvou, ktorá zvolala významnejšiu demonštráciu proti Mubarakovej vláde na 25. januára 2011, odkedy pokračovali protesty vedúce k zosadeniu vlády autoritatívneho prezidenta.

Copyright © TASR 2013