6. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinská vláda vymenovala za svoju splnomocnenkyňu pre boj s korupciou novinárku Teťanu Čornovolovú. Do funkcie ju navrhla Rada Majdanu. Informovala o tom dnes agentúra Inkrinform.
Čornovolová sa koncom decembra stala obeťou brutálneho útoku po tom, ako začala publikovať články o rezidenciách vtedajšieho - medzičasom zosadeného - ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.
Polícia v súvislosti s útokom zatkla piatich podozrivých, ktorí boli údajne napojení na vtedy ešte opozičnú stranu UDAR, vedenú Vitalijom Kličkom, a zoskupenie Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej. Oba subjekty tieto špekulácie okamžite odmietli a avizovali, že políciu budú žalovať za ohováranie.
Útok na Čornovolovú vyvolal koncom decembra novú vlnu protivládnych protestov, ktoré vypukli 21. novembra po tom, ako vtedajšia vláda pozastavila prípravy na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ.
Čornovolová aktívne vystupovala z tribúny na kyjevskom Námestí nezávislosti a kritizovala vtedajšie ukrajinské vedenie.
Útok voči sebe označila za zámerný a uviedla, že bola vypísaná odmena za jej zabitie. Políciu informovala, že v osudný večer ju sledovalo terénne vozidlo a ďalšie auto jej neskôr zatarasilo cestu. Neznámi útočníci ju vytiahli z auta, surovo zbili a hodili do priekopy. Čornovolová utrpela otras mozgu, zlomeninu nosa a mnoho pomliaždenín.




Z ruskej spravodajskej televízie Russia Today, ktorá vysiela v angličtine, odchádzajú dve americké moderátorky. Jednu z nich vedenie televízie obvinilo, že si svojimi kritickými výrokmi k udalostiam na Kryme robí reklamu, druhú označilo za obeť americkej propagandy, informovala dnes agentúra UNIAN.
Ako prvá vojenskú okupáciu časti ukrajinského územia odsúdila moderátorka programu "Breaking the Set" Abby Martinová. V stredu o svojom odchode z televízie v priamom prenose informovala aj jej kolegyňa Liz Wahlová, ktorá uviedla, že nemôže spolupracovať s televíznym kanálom financovaným ruskou vládou a schvaľujúcim kroky prezidenta Vladimira Putina.
Vedenie televízie Wahlovú obvinilo zo sebareklamy, ako aj z toho, že zo svojho súkromného rozhodnutia urobila verejnú šou. "Ak novinár nesúhlasí s postojom redakcie, ide za nadriadeným. Ak problém nie je možné riešiť, odchádza ako profesionál," uviedlo.
Martinová, pracujúca pre Russia Today z Washingtonu, v pondelok šokovala väčšinou proruských divákov televízie na záver relácie oznámením, že chce vyjadriť svoj negatívny postoj k prítomnosti ruských vojakov na Kryme.
Na Martinovej vyhlásenie šéfredaktorka televízie Russia Today Margarita Simonianová uviedla, že moderátorka zle rozumie situácii na Kryme a stala sa obeťou americkej propagandy. Keďže aj samotná Martinová priznala, že nemá hlboké znalosti o skutočnej situácii na Kryme, vedenie televízie sa rozhodlo vyslať ju na Krym, "aby sme jej dali možnosť vytvoriť si vlastný názor priamo v ohnisku diania".
Martinová však pre britský denník Daily Telegraph povedala: "Napriek tomuto vyhláseniu (televízie) Russia Today sa na Krym nechystám ísť."
Russia Today, ktorá vysiela v angličtine, je vo všeobecnosti vnímaná ako hlásna trúba Kremľa. Organizácia Reportéri bez hraníc to označuje za "krok k informovaniu pod kontrolou štátu".
Spravodajstvo tejto televízie je často protiamerické a televíziu tiež obviňujú, že ignoruje množstvo prípadov porušovania ľudských práv v Rusku, ako aj rôzne sporné záležitosti, napríklad väzenské tresty pre členky punkovej skupiny Pussy Riot.
Martinovej odvážne vyhlásenie bolo v ostrom protiklade s bežným spravodajstvom stanice o ukrajinskej kríze, ktoré odráža postoj Moskvy. V správach je nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk charakterizovaný ako "svojvoľne dosadený" a televízia sympatizuje so zvrhnutým prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorého podporuje Rusko.

Copyright © TASR 2013