8. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ruské ministerstvo zahraničných vecí je "udivené a šokované" zo spôsobu, akým ukrajinské médiá prekrútili vyhlásenia ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina. Uvádza sa to vo včerajšom vyhlásení rezortu diplomacie, ktoré zverejnila agentúra RIA Novosti.
      Ukrajinské agentúry a po nich aj médiá dnes totiž s odvolaním sa na Čurkina a tlačové stredisko OSN informovali, že Moskva prerušuje diplomatické vzťahy s Kyjevom, lebo tamojšiu vládu považuje za nelegitímnu.
      "Ruské MZV je udivené a dokonca až šokované tým, ako mnohé ukrajinské médiá prekrútili vyhlásenia veľvyslanca Ruska pri OSN ohľadom kontaktov ruskej strany s predstaviteľmi vedenia v Kyjeve. Mimoriadne provokačne vyznieva šírená téza o údajnom rozhodnutí Moskvy prerušiť v súčasnej situácii diplomatické vzťahy s Ukrajinou," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie, ktorý odkázal na webovú stránku OSN, kde je prepis Čurkinovho vyhlásenia i príslušný videozáznam.
      Doposiaľ jediným kontaktom medzi oboma krajinami na vysokej úrovni od začiatku vyostrenia krízy kvôli napätiu na Krymskom polostrove bol minulú sobotu telefonát ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka s jeho ruským náprotivkom Dmitrijom Medvedevom. Jaceňuk podľa vlastných slov požiadal o druhý telefonický rozhovor s Medvedevom.
      Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu odišiel z parížskych rokovaní o kríze na Ukrajine bez toho, aby sa stretol so svojím ukrajinským rezortným partnerom Andrijom Deščycom. Lavrov, ktorý predtým rokoval s ministrami zahraničných vecí Spojených štátov, Francúzska, Nemecka a Británie, uviedol, že ďalšie rozhovory o Ukrajine sa uskutočnia v "nasledujúcich dňoch".


Webová stránka ruského vládneho denníka Rossijskaja gazeta sa včera stala terčom útoku proukrajinských hackerov, ktorí ju vyradili z činnosti. Na stránke s doménou Rg.ru sa namiesto štandardného spravodajského obsahu objavilo logo s nápisom KiberSotňa (KyberSto) na modro-žltom pozadí symbolizujúcom štátnu zástavu Ukrajiny, informovala agentúra RIA Novosti.
      "Ide o útok osôb spriahnutých s Majdanom," uviedol šéfredaktor denníka Vladislav Fronin, ktorý potvrdil, že stránka bude opäť funkčná ešte dnes večer. Skupina KiberSotňa však zodpovednosť za útok odmietla na svojom facebookovom profile, tvrdiac, že podobné akcie sú trestným činom. Podľa nej za útokom stoja "tajné skupiny aktivistov".
      Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč bol zosadený opozičnými stúpencami po zdĺhavých a krvavých zrážkach demonštrantov s políciou, ktoré si vyžiadali 100 obetí na životoch, vrátane vyše desiatich príslušníkov zásahových jednotiek. Tieto obete sú všeobecne nazývané Svätých sto. Janukovyč následne utiekol do susedného Ruska, ktoré viackrát ostro odsúdilo jeho zvrhnutie.
      Veľké množstvo neidentifikovaných vojakov, evidentne pod velením Moskvy, obsadilo koncom februára strategické body na ukrajinskom polostrove Krym, kde žije početná ruská komunita. Rusko však tvrdí, že ide o miestne militantné skupiny. Krymská vláda ohlásila plány na odtrhnutie  polostrova od Ukrajiny a jeho pripojenie k Rusku. Rozhodne sa o tom v referende 16. marca.

Copyright © TASR 2013