5. 3. 2014

RTVS NEWS. Film Všetky moje deti prekonal za dva týždne hranicu 11 000 divákov

RTVS NEWS

Film Všetky moje deti prekonal za dva týždne hranicu 11 000 divákov

Dokumentárny film Všetky moje deti režiséra Ladislava Kaboša, ktorý vznikol v koprodukcii spoločnosti MEDIA FILM, Michaela Kaboša, RTVS a Českej televízie, vyvracia mýtus, že dokumenty do multikín nepatria.

Od 13. februára do 3. marca 153 projekcií filmu navštívilo 11 204 divákov, pričom počet divákov neustále stúpa. Už teraz je film na 2. mieste v počte divákov a mieri na prvú priečku návštevnosti, ktorá zatiaľ patrí filmu Slepé lásky (12 593 divákov). V celkových tržbách však už prekonal všetky najúspešnejšie kinodistribučné dokumenty. Film Všetky moje deti sa podľa rebríčka, ktorý zverejňuje sieť multikín Star Century Cinemas, dostal v Košiciach na 2. priečku v TOP 5 návštevnosti a drží sa na nej už 2. týždeň.

Láskavý humor farára Mariána Kuffu a úsmevné „hlášky“ Rómov zaujali viac ako české komédie a porazili aj mnohé hollywoodské hrané filmy. Na rôznych blogoch a sociálnych sieťach sa objavujú desiatky pozoruhodných reakcií divákov, v ktorých film rezonuje ešte dlho po vzhliadnutí. Podľa mnohých rekcií odbornej verejnosti a divákov má snímka veľmi silný zásah na publikum. Aj vďaka Všetkým mojim deťom sa darí rúcať neviditeľné múry v mysliach ľudí.

Režisér Ladislav Kaboš sa podľa reflexie filmovej kritičky Niny Hradiskej po filme Zmenil tvár Šanghaja opäť stal priekopníkom: „Váš pohľad na život v rómskych osadách - bez sentimentality, falošného súcitu a zastierania - nemá v slovenskej kinematografii obdobu. Jednotlivé rodiny sú výborne vybrané, aby reprezentovali celú škálu životných postojov - od apatie cez agresivitu až po presvedčenie, že sa o nich musí postarať niekto iný. Predkladáte svedectvo a nechávate na divákovi, aby si sám urobil komentár. Je to veľmi pôsobivý postup, paralelne s vytváraním portrétu pána farára - silnej osobnosti s obdivuhodnou vnútornou silou, nezištnou láskou k ľuďom a vierou v ich zmenu,“ napísala kritička na portáli www.vsetkymojedeti.eu. Cieľom tvorcov bolo rozprúdiť verejnú diskusiu, a preto sa osobne zúčastňujú na mnohých premietaniach po celom Slovensku.

Portál Československý film pozitívne hodnotil zvukovú dramaturgiu, zaujímavú kameru, hudbu a najmä autenticitu rómskych príbehov. Uvádza, že „film je zrejme aj kandidátom na množstvo ocenení na verejnoprávny počin roka“.
Na portáli Česko-slovenská filmová databáza (ČSFD.cz) má momentálne hodnotenie 82 % od 53 užívateľov.

Všetky moje deti si našli cestu aj do multikín, bratislavské nákupné centrum Aupark zaradí snímku do svojho programu od 6. do 12. marca o 20:10, počas víkendu sú pripravené dokonca až dve predstavenia. Na prvej projekcii 6. marca bude s divákmi diskutovať režisér filmu Ladislav Kaboš a spoluautorka scenára, producentka Svatava Maria Kabošová. 13. marca o 20:00 je na programe česká premiéra v pražskej Lucerne.

Aktuálny program a prehľad kín, ktoré plánujú ďalej uvádzať film, nájdete na stránke www.vsetkymojedeti.eu. Do svojho programu ho aktuálne zaradil aj festival FEBIOFEST, vo vysielaní RTVS sa táto výnimočná snímka objaví na prelome 2014/2015.