17. 3. 2014

RVR NEWS

RVR NEWS


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vyhlásila jarné výberové konanie na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. V konkurze na frekvencie, ktorý RVR každoročne vyhlasuje na jar a na jeseň, je tento raz zaradených 15 voľných frekvencií. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, rada vyhlásila výberové konanie 14. marca podľa zákona na úradnej tabuli vo svojom sídle, na webovej stránke a v dvoch celoštátnych denníkoch. "Jeho súčasťou bude ako obvykle aj verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť. Verejné vypočutie záujemcov o frekvencie je naplánované na 12. máj," uviedla ďalej Jelčová v tlačovej správe rady.
V jarnom výberovom konaní je zaradených 15 voľných rozhlasových frekvencií. Päť z nich je uvoľnených po vysielateľovi LOUD, s.r.o., ktorého licencia na vysielanie rádia Plus FM zanikla zo zákona v máji 2013. Tri frekvencie - 106,3 MHz Martin, 106,4 MHz Nové Mesto nad Váhom a 106,5 MHz Žilina musia byť pridelené spoločne, inak by sa totiž mohli navzájom rušiť, doplnila Jelčová. RVR bude o každej frekvencii rozhodovať osobitne. Uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 15. apríla osobne alebo písomne na adresu: Rada pre vysielanie a retransmisiu, Dobrovičova 8, 811 09 Bratislava.
Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie licenčná rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, prehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a prehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov na financovanie vysielania. Rada si tiež všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na už existujúcu ponuku v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať a aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme. Prihliada na to, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu. Ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou, je pre RVR dôležitá pri rozhodovaní o licenciách i primeraná majetková účasť slovenských osôb.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.