11. 3. 2014

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ


V súvislosti s prvým kolom prezidentských volieb slovenské televízie nepripravujú takzvaný exit poll, čiže prvý povolebný odhad. Verejnoprávna RTVS, spravodajská TA3 aj televízia Markíza divákom v sobotu 15. marca sprostredkujú priebežné neoficiálne výsledky Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
Juraj Kadáš zo sekcie marketingu a komunikácie RTVS vysvetlil, že platiť za predvolebný odhad by bolo pre nich neefektívne. „Exit poll RTVS nepripravuje vzhľadom na fakt, že priebežné výsledky zo Štatistického úradu budú v reálnom čase natekať už krátko po uzavretí volebných miestností,“ zdôvodnil Kadáš pre TASR.
PR manažér TA3 Ján Kalafut uviedol, že v rámci špeciálneho volebného štúdia, ktoré na sobotu 15. marca pripravujú, odznejú aj predbežné výsledky z ŠÚ. „Štúdio bude vysielať až do zverejnenia konečných výsledkov, podľa ktorých budú známi víťazi prvého kola volieb,“ priblížil Kalafut.
Hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová TASR informovala, že exit poll nechystajú.
Prvé neoficiálne výsledky prvého kola volieb by mal ŠÚ zverejniť najskôr o 22.30 h, teda pol hodinu po zatvorení volebných miestností. Informovala o tom dnes predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.
Definitívne oficiálne výsledky ŠÚ zverejní až po tom, ako ich potvrdí Ústredná volebná komisia. Urobiť by tak mala v nedeľu 16. marca.
Počas priebežného zverejňovania výsledkov budú môcť ľudia na internetových stránkach ŠÚ (www.volbysr.sk a www.statistics.sk) nájsť hlasy odovzdané kandidátom aj účasť na hlasovaní.
"Užívateľ nájde na stránkach hlasy odovzdané jednotlivým kandidátom tak, ako sú sčítavané v jednotlivých okrskových volebných komisiách a, samozrejme, súhrnné výsledky o počte hlasujúcich, odovzdaných obálok, o počte platných hlasov," priblížil generálny riaditeľ Sekcie informatiky ŠÚ SR Štefan Tóth.
Prvé kolo volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo.
V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.
Oficiálnymi kandidátmi sú premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.

Copyright © TASR 2013