22. 4. 2014

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Primárna orientácia na najnovšie a najpozoruhodnejšie filmy svetovej a slovenskej kinematografickej scény vytvorí ponuku pripravovaného 22. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Sedemdňová festivalová odysea prinesie divákom v exkluzívnych slovenských premiérach novinky uznávaných a slávnych režisérskych osobností, ale aj novoobjavených talentov.
Jadro Art Film Festu by mali tvoriť Trenčianske Teplice. „Okrem plánovaných premietacích miest by sme sa radi vrátili k obľúbeným hudobným sprievodným akciám v Kursalone Kúpeľnej dvorany. A pripravujeme opäť vytvoriť vyhovujúce ubytovacie podmienky nielen pre pozvaných hostí, ale najmä pre mladých ľudí, ktorí tvoria nezastupiteľný počet priaznivcov a návštevníkov festivalu,“ povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel. V kúpeľnom parku sa už tradične udejú verejné ceremónie tohtoročných laureátov Hercovej misie. Kapacitne najväčším festivalovým kinom však bude rovnako ako minulý rok Posádkový klub (ODA - Dom armády) v Trenčíne.
V ostrosledovanej Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa stretnú diela osobitých talentovaných filmárov z celého sveta, ktoré sa pred medzinárodnou porotou budú uchádzať o Modrých anjelov. Festivalovým priaznivcom sa v súťažnej sekcii predstaví aj americko-kensko-somálska snímka Rybolov bez sietí/Fishing Without Nets 27-ročného Cuttera Hodiernea, pocteného v januári v Sundance Cenou pre najlepšieho režiséra. „Ide o dramatický a napínavý psychologický triler o únose francúzskeho naftového tankeru somálskymi pirátmi v Indickom oceáne,“ prezradil ďalej Nágel, ktorý je zostavovateľom tejto súťažnej sekcie.
Divákmi vyhľadávaná Medzinárodná súťaž krátkych filmov prinesie do festivalových kín opäť rozmanitú plejádu hraných, dokumentárnych, animovaných i experimentálnych snímok z rôznych kútov planéty.
Festivaloví návštevníci sa budú môcť nielen opäť osobne stretnúť s pozvanými významnými osobnosťami filmového sveta - novými laureátmi ocenení Hercova misia a Zlatá kamera, ale aj zhliadnuť ich špičkové diela na festivalových plátnach. 

Tohtoročný program bude rozložený v dvanástich sekciách. „Filmy na Art Film Fest zavítajú z tých najznámejších festivalov, ktoré určujú kinematografický pohyb, trend a progres. Ale vďaka svojim kontaktom máme prehľad aj o menších festivaloch, kde sa tiež objavujú nádejní filmári,“ ozrejmil Peter Nágel.

„Byť na pulze aktuálnych trendov je pre celý programový kolektív nielen prirodzené, ale aj nevyhnutné. Máme maximálny záujem ukázať slovenskému divákovi nielen najnovšie, ale aj najpozoruhodnejšie - teda nielen objektívne pozitívne vnímané, ale aj výrazne kontroverzné filmy. Usilujeme sa o rôznorodosť, rozmanitosť a variabilnosť v druhovom, žánrovom i tematickom zastúpení filmov,“ dodal Nágel.

Divákov i priaznivcov Art Film Festu tradične priťahujú obľúbené a overené sekcie. A hoci sa program 22. ročníka festivalu ešte stále tvorí, už teraz sa jeho organizátori môžu pochváliť ziskom skvelých filmov. V sekcii Okolo sveta uvidia diváci dramatický príbeh Joe z dielne veľkej hviezdy súčasnej americkej nezávislej scény, režiséra Davida Gordona Greena, s Nicolasom Cageom v titulnej úlohe. „Nad jeho hereckou kariérou už kadekto zlomil palicu, ale teraz sa mu podaril skvelý comeback,“ zdôrazňuje zostavovateľ sekcie Peter Nágel. Slávny herec stelesňuje ex-zločinca, rozhodujúceho sa medzi vykúpením a skazou, ktorému sekunduje 15-ročný tínedžer v podaní Tyea Sheridana, odmeneného Cenou Marcella Mastroianniho pre nádejný herecký talent minulý rok v Benátkach.

Európske zákutia sa orientujú na najzaujímavejšie kinematografické diela starého kontinentu. Medzi také sa zaradil aj jeden z objavov benátskeho festivalu - grécky film Miss Violence o 11-ročnom dievčati, ktoré v deň svojich narodenín pred očami najbližšej rodiny spácha samovraždu skokom z činžiaku. Režisér Alexander Avranas získal Strieborného leva pre najlepšieho režiséra a Themis Panou sa tešil z Volpiho pohára pre najlepšieho herca za sugestívnu kreáciu otca rodiny, ktorá skrýva temné tajomstvo.

Slovenská sezóna ponúkne novinky domácich tvorcov, ktoré v tomto roku zarezonovali v slovenských kinách, ale aj čerstvé premiérové tituly. Láska a anarchia opäť predstaví najhorúcejšie trendy nezávislého filmu z ázijského, európskeho aj amerického priestoru. Prísľuby z východu naservírujú na Art Film Feste vybrané lahôdky z ázijskej filmovej kuchyne a Nočná prehliadka so silne extravagantnými filmami pohodovo zaklincuje každý festivalový deň.

Novým bodom programu bude profilová prehliadka diel významného, ale dnes viac-menej zabudnutého britského tvorcu Alana Clarkea, ktorý bol v 70. rokoch súputníkom takých legiend ako Ken Loach, Mike Leigh alebo Stephen Frears. A dnes je inšpiráciou pre mladú generáciu ostrovných filmárov, ktorá je rovnako radikálna, ako bol on sám. Vo svojich dielach sa zaoberal extrémizmom v rôznych podobách – napríklad neonacizmom, mladistvými delikventmi, futbalovými rowdies. Druhou novinkou je sekcia nazvaná Vojna a film, v ktorej si diváci pozrú klasické filmové diela nazerajúce na vojenské dejiny z rôznych strán. V roku 2014 si totiž celý svet pripomenie 100 rokov od začiatku prvej svetovej vojny, 75 rokov od druhej svetovej vojny a 70. výročie Slovenského národného povstania.