6. 4. 2014

Hory a mesto

Hory a mesto

Nórsky film Na sever od Slnka z prostredia neobývaného zálivu arktického ostrova za Polárnym kruhom získal veľkú cenu - Grand prix na 15. ročníku Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Rozhodla o tom medzinárodná porota, ktorá ocenila deväť filmov, medzi nimi aj tri slovenské: Vlčie hory, Slepá dôvera a Jesenné ráno na Minčole. „Za posúvanie hraníc klasického športu v neznámych podmienkach a neprebádaných územiach, filmárske spracovanie toho, ako sa dá aspoň na určitý čas zvoliť netradičný spôsob života,“ stojí vo vyhlásení medzinárodnej poroty. Ako informovala PR manažérka festivalu Zuzana Golianová, najväčší divácky záujem si na festivale vyslúžili prednášky hlavných hostí, filmové sekcie a Cestokluby. Aktuálny ročník festivalu sa po piatich dňoch skončí dnes večer v dvoch kinosálach blokmi víťazných filmov. V priestoroch Cinema City v bratislavskom Auparku ponúkol 45 filmov z 13 krajín, 17 hostí, 21 prednášok cestovateľov a sedem fotografických výstav. Porota pracovala v zložení: poľský lezec veľkých stien Adam Pustelnik, slovenský filmový režisér Pavol Pekarčík a kanadská filmárka českého pôvodu Kristyna Balaban. Na sever od Slnka je celovečerný nórsky dokument režiséra Ingea Weggea. Je o dvoch mladíkoch, ktorí strávili deväť mesiacov tuhej zimy v odrezanom a neobývanom zálive vzdialeného arktického ostrova v severnom Nórsku.
V sekcii SKALA najviac zaujal film Sensei – Môj japonský učiteľ o japonskej legende skalného lezenia Yuji Hirayamovi a mladom americkom bouldristovi Danielovi Woodsovi, ktorí spolu vyrazili na prvovýstup na Mount Kinabalu na Borneu. Zo sekcie VODA ohodnotila porota ako najlepší francúzsky film Sami na vode o piatich kajakároch svetovej triedy, ktorí sa vydali na vodné dobrodružstvo v srdci Himalájí. Americko-kanadský dokument o posvätných tibetských rituáloch s názvom Tibetské supy zvíťazil v sekcii VZDUCH. V sekcii ZEM porota vyhlásila za najlepší film britský dlhometrážny dokument Posledná veľká stena, ktorý je príbehom britského lezca a dobrodruha Lea Houldinga, ktorý sa na Antarktíde so svojou partiou pokúšal zdolať jeden z najodľahlejších a najnáročnejších vrcholov sveta. Špeciálnu cenu poroty získal film Vysoké napätie – Ueli Steck a konflikt na Evereste o minuloročnom lezeckom konflikte so šerpami počas výstupu na Everest. Cena V4 patrí slovenskému filmu režisérov Erika Baláža a Karola Kaliského o jednej z posledných divočín v Európe s názvom Vlčie hory. Druhým oceneným slovenským filmom je Slepá dôvera Rastislava Hatiara o výstupe slepého horolezca na Mont Blanc a Gerlachovský štít. Adidas cena pre začínajúceho filmára patrí Jurajovi Lukášovi za krátky bicyklový film Jesenné ráno na Minčole.
Výber programovej ponuky festivalu poputuje aj do Česka, Maďarska a Poľska. Na Slovensku ho uvidia aj nadšenci pre hory v mestách: Prešov, Dolný Kubín, Žilina a Zvolen. Hory a mesto inšpirujú a vychovávajú novú generáciu zanietencov, ktorých zlákala krása hôr, či už ako aktívnych športovcov, cestovateľov alebo filmárov a fotografov už celých 15 rokov. Festival s kvalitným programom aj tohto roku ponúkol filmovú prehliadku, atraktívnych hostí s multimediálnymi prezentáciami, cestokluby KINO SVET a mnoho sprievodných akcií. Hlavnými hosťami boli svetoví lezci – Tommy Caldwell, Silvia Vidal a Adam Pustelnik, ktorí zdolali veľké steny. Stabilnou a u divákov čoraz obľúbenejšou súčasťou sú Cestokluby Kino Svet – jedinečné a originálne sprostredkovania cestovateľských zážitkov, ktoré sú zamerané na osobné skúsenosti.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.