29. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Panarabská televízia al-Džazíra žiada od egyptskej vlády 150 miliónov dolárov ako kompenzácie za škody spôsobené represívnymi zásahmi tamojších úradov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na právneho zástupcu televízie.
Televízia so sídlom v Katare tvrdí, že egyptské úrady vedú voči nej a jej žurnalistom "vytrvalú kampaň", a to od júla 2013, keď armáda zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího.
Al-Džazíra požaduje, aby jej Egypt vyplatil požadované odškodné do šiestich mesiacov, v opačnom prípade pohrozila Káhire súdnym konaním.
"Al-Džazíra investovala v Egypte značné prostriedky... Kampaň vojenskej vlády spôsobila skonfiškovanie investovaných prostriedkov. Egypt je viazaný medzinárodným právom, aby zaplatil al-Džazíre spravodlivé a reálne kompenzácie," povedal Cameron Doley z londýnskej právnickej firmy Carter-Ruck.
Katar, ktorý financuje al-Džazíru, podporuje v Egypte bývalé vládne hnutie Moslimské bratstvo. Po zosadení islamistického prezidenta Mursího bolo hnutie zakázané a označené za teroristickú organizáciu.
V súčasnosti v Egypte súdia troch novinárov al-Džazíry, ktorí čelia obvineniam z napomáhania členom teroristickej skupiny. Katarská televízia považuje vznesené obvinenia za absurdné.


Copyright © TASR 2013