30. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



 
Horná komora ruského parlamentu v utorok schválila návrh zákona, ktorý sprísni podmienky pre blogerov. Napísala to agentúra Reuters.
      Kritici to vnímajú ako pokus prezidenta Vladimira Putina o potlačenie disentu na internete. Rada federácie nové pravidlá schválila drvivou väčšinou hlasov.
      Väčšia kontrola sa dotkne ruských blogov a webových stránok, ktoré majú návštevnosť viac ako 3000 pozretí za deň. Ruská vláda oznámila, že bolo potrebné právne formalizovať definíciu blogovania.
      Oponenti návrhu tvrdia, že nová legislatíva umožní prezidentovi Putinovi umlčať protivníkov, ktorí sa len málokedy dostanú do médií. Tie sú prevažne ovládané štátom alebo pro-putinovské. Oponenti preto používali internet, aby mohli organizovať protesty proti bývalému agentovi sovietskej tajnej služby KGB.
      "Nová politika má za cieľ obmedzenie slobodnej výmeny informácií, obmedziť vyjadrovanie názoru, či už písaným textom, slovom alebo obrazom," vyhlásil Anton Nosik, prominentný ruský bloger a odborník na internetové médiá.



Za nejasných okolností zomrel pri páde z balkóna jeden z najuznávanejších egyptských blogerov Básim Sabrí, ktorý sa zasadzoval za ľudské práva a bojoval proti útlaku, informovala dnes tlačová agentúra AP.
      Sabrí zomrel v pondelok vo veku 32 rokov. Bol dobre známym autorom stĺpčekov a plynulo ovládal niekoľko jazykov. Egyptské sociálne siete od jeho smrti zaplavili príspevky priateľov, ktorí ho chválili a oceňovali.
      Nemenovaní predstavitelia egyptských bezpečnostných zložiek uviedli, že išlo o náhodu a Sabrí spadol z balkóna za nejasných okolností.
      Nositeľ Nobelovej ceny za mier a bývalý kandidát na post egyptského prezidenta Muhammad Baradej na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Sabrí bol ušľachtilým človekom, ktorého Egypťania stratili "v čase zúfalej potreby".
     
Copyright © TASR 2013