4. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký komik a moderátor talkšou David Letterman odíde na budúci rok do dôchodku. Šesťdesiatšesťročný rodák z Indianapolisu to uviedol vo štvrtok počas nakrúcania svojej talkšou Late Show with David Letterman po tom, ako to oznámil prezidentovi spoločnosti CBS Corporation Lesliemu Moonvesovi.
"Povedal som mu, 'Leslie, bolo to úžasné, ty si úžasný a aj stanica je úžasná, ale končím'. Chcem sa znovu poďakovať za podporu stanici, všetkým, ktorí tu pracovali, obecenstvu, štábu, divákom. Ešte presne neviem, kedy skončím, myslím, že to potrvá ešte tak minimálne rok, ale bude to v nie veľmi vzdialenej budúcnosti, pravdepodobne v roku 2015," uviedol Letterman. "David Letterman 21 rokov obohacoval vysielanie našej stanice vtipom, váženosťou a duchaplnosťou, ktorá nemá v tomto médiu obdoby. Počas tohto obdobia priniesol divákom tisícky hodín humoru, najostrejších rozhovorov a úžasných momentov nestrannosti a stanovísk na celonárodné udalosti. Taktiež dokázal udržať v pozore množstvo celebrít, politikov a členov exekutívy - vrátane mňa. Je iba jeden David Letterman," vyhlásil Moonves.
David Letterman odštartoval kariéru v 70. rokoch ako moderátor talkšou v rádiu, neskôr prešiel do televízie, kde najprv hlásil správy a počasie. V roku 1975 sa presťahoval z rodného Indianapolisu do Los Angeles, kde sa živil ako stand-up komik. Následne sa objavil ako hosť vo viacerých televíznych programoch a seriáloch a od roku 1978 sa stal pravidelným hosťujúcim moderátorom talkšou The Tonight Show Starring Johnny Carson. V roku 1980 začal moderovať vlastnú rannú talkšou The David Letterman Show, ktorú ale ešte v tom istom roku zrušili. O dva roky neskôr však začal moderovať večernú talkšou Late Night with David Letterman, ktorú vysielali až do roku 1993, keď Letterman odišiel z televízie NBC do CBS. Tam odvtedy moderuje Late Show with David Letterman. Počas svojej kariéry získal zatiaľ päť cien Emmy.

Muž prezlečený za policajta zastrelil v piatok na východe Afganistanu nemeckú novinárku a jej kanadskú kolegyňu kriticky zranil. Útok sa stal len deň pred sobotňajšími prezidentskými voľbami, ktorých bezpečnosť bude testom schopností afganských bezpečnostných síl. Incident sa stal v meste Chost v rovnomennej v provincii pri hraniciach medzi Afganistanom a Pakistanom. Hovorca guvernéra provincie Mubaríz Zadrán povedal, že útočníkom bol v skutočnosti policajt. Novinárky sa totiž v čase streľby nachádzali na veliteľstve miestnej polície. Agentúra AP identifikovala zastrelenú Nemku ako fotografku Anu Niedringhausovú, ktorá pracovala pre AP a ktorá bola členkou tímu oceneného v roku 2005 Pulitzerovou cenou za fotografie z irackej vojny. Postrelená Kanaďanka Kathy Gannonová je zas korešpondentka AP pre Pakistan a Afganistan.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan kritizoval dnes rozhodnutie ústavného súdu o zrušení zákazu sociálnej siete Twitter v krajine. Súd mal podľa neho žiadosť o obnovenie prístupu k tejto stránke zamietnuť, informovala agentúra Reuters.
"Musíme rozhodnutie ústavného súdu splniť, ale nemusíme ho uznávať," vyhlásil Erdogan pre televíznymi kamerami podľa agentúry DPA.
Turecký premiér oponoval názoru sudcov ústavného súdu, ktorí dospeli k záveru, že zablokovanie Twitteru bolo porušením slobody prejavu. Podľa Erdogana išlo len o obmedzenie obchodovania s produktmi súkromnej firmy po tom, ako boli porušené turecké zákony.
Prístup na Twitter v Turecku zablokovali v marci pred komunálnymi voľbami. Štátny telekomunikačný úrad zákaz zrušil po dvoch týždňoch tento štvrtok po súdnom verdikte.
Erdogan sa na tlačovej konferencii v Istanbule pred odletom do Azerbajdžanu vyjadril tiež k nedeľňajším komunálnym voľbám, v ktorých jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) zaznamenala úspech.
Podľa vlastných slov podporuje, aby pre poslancov vládnucej strany naďalej ostalo v platnosti obmedzenie troch funkčných období. Naznačuje to, že on sám sa možno nebude uchádzať o štvrté funkčné obdobie a mohol by namiesto toho kandidovať v augustových prezidentských voľbách, uviedol Reuters.
Erdogan dodal, že neplánuje preložiť parlamentné voľby v roku 2015 na skorší termín ani ich spojiť s prezidentskými voľbami v auguste tohto roka. "Nikdy predčasné voľby. To je zásada našej strany. Mali by sme pokračovať v našej práci," vyhlásil.

Copyright © TASR 2013