6. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Anja Niedringhausová a Kathy Gannonová

Asistenčná misia Spojených národov v Afganistane (UNAMA) rozhodne odsúdila útok na dve novinárky pracujúce v krajine pre agentúru Associated Press.
Šéf UNAMA, slovenský diplomat Ján Kubiš, v oficiálnom vyhlásení uviedol, že novinárky robili svoju prácu, ktorou je informovať svet, ako afganskí občania využívajú svoje právo vybrať si lepšiu budúcnosť pre seba i svojich blízkych i pre svoju krajinu.
Útok na novinárky označil Kubiš za veľkú stratu pre Afganistan, keďže obidve boli veľmi rešpektované a boli povestné svojou profesionalitou i láskou a pochopením pre afganský ľud, ako aj oddanosťou podať svetu svedectvo o jeho dejinách i súčasnosti.
Motívom piatkového útoku afganského policajta na dve novinárky agentúry Associated Press bola pomsta za nálety síl NATO na jeho obec. Pri útoku zahynula medzinárodne uznávaná nemecká vojnová fotografka Anja Niedringhausová (48), kanadská reportérka Kathy Gannonová (60) bola zranená.
Obe novinárky cestovali v aute v konvoji s pracovníkmi volebných komisií, ktorí viezli volebné lístky z mesta Chóst do pohraničného okresu Tani. Na auto pri kontrolnom poste zaútočil jeho veliteľ identifikovaný ako Nakíbulláh.
Útok sa odohral len niekoľko hodín pred začiatkom prezidentských volieb v krajine.

Copyright © TASR 2013