25. 4. 2014

RADA RTVS

RADA  RTVS
Vedenie verejnoprávneho Rozhlasu a televízia Slovenska (RTVS) je spokojné so zlepšovaním spravodajstva televízie. Niektorí členovia Rady RTVS tento trend potvrdzujú, upozorňujú však, že pozornosť treba venovať aj rozhlasovému spravodajstvu. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika počas dnešného rokovania Rady RTVS konštatoval, že je spokojný so stúpajúcim trendom dôveryhodnosti a sledovanosti spravodajstva RTVS, najmä jeho televíznej časti. Potvrdzujú to viaceré prieskumy. “Smer je dobrý, ale do cieľa je ešte ďaleko,“ povedal v diskusii o spravodajstve RTVS predseda Rady RTVS Igor Gallo. Podľa neho spravodajstvo v rozhlase stagnuje, ide cestou späť, naproti tomu spravodajstvo televízie sa zlepšuje. V rozhlasovom spravodajstve sa “vyskytuje veľa situácií, ktoré nie sú verejnoprávne“, konštatoval počas rokovania Gallo.
Šéf RTVS Václav Mika na kritiku zareagoval s tým, že cieľom jeho manažmentu je vytvoriť spoločné spravodajstvo – televíznej aj rozhlasovej časti RTVS, čo by mohlo vyriešiť množstvo problémov. “Stálo by za zváženie pouvažovať o fungujúcej organizačnej štruktúre, viditeľne tá agenda je tak veľká, že nemôže stáť na jednom človeku,“ dodal po Mikovom komentári medzi iným Igor Gallo a zdôraznil, že nechce zasahovať do kompetencií vedenia RTVS. “Všetky veci, ktoré zazneli v diskusii, nám chodia e-mailom každý deň,“ doplnil šéf spravodajstva RTVS Lukáš Diko, podľa ktorého aj v “rozhlase sa musíme posunúť ďalej“. Počas diskusie o spravodajstve niektorí členovia Rady RTVS zdôraznili tiež potrebu zaistenia objektívneho informovania o dianí na Ukrajine. Uvedomujú si komplikovanosť situácie, no poukazujú na potrebu vyváženého informovania.
Rada sa dnes venovala aj tzv. inštitútu prázdneho kresla. Lukáš Diko upozornil, že cieľom spravodajstva a publicistiky je ponúknuť ku každej téme minimálne dva rôzne názory. Sú však situácie, keď hostia v diskusii potvrdia účasť, ale krátko pred reláciou ju zrušia a neprídu. V takom prípade moderátor na túto situáciu upozorní na úvod aj na záver diskusie a snaží sa zastávať v diskusii opozičný názor. Podľa generálneho riaditeľa takéto pravidlo uplatňuje väčšina členov Európskej vysielacej únie (EBU). V RTVS sa však vždy snažia urobiť všetko preto, aby sa takejto neštandardnej situácii vyhli.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

Výsledky hospodárenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) za rok 2013 schválila Rada RTVS na dnešnom zasadnutí. Z uvedeného materiálu vyplýva, že oproti plánovanému rozpočtu vo výške 106.187.546 eur na bežné výdavky bolo realizované čerpanie v sume 97.066.156 eur. V položke kapitálové výdavky bol plánovaný rozpočet 15.372.181 eur, čerpaných bolo 44,02 percenta tejto sumy.
Súčasťou materiálu je aj čerpanie finančných prostriedkov, poskytnutých na základe zmluvy s Ministerstvom kultúry SR o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti, tzv. zmluvy so štátom, kde celková výška príspevku predstavovala sumu 28.931.932 eur, z toho 3.000.000 eur pre rozhlasové vysielanie, 19.931.932 eur pre televízne vysielanie, 5.000.000 eur na uskutočnenie účelových investičných akcií a 1.000.000 eur na zabezpečenie vysielania do zahraničia. Okrem investičných akcií, kde bude plnenie realizované v rokoch 2014 a 2015, bolo v ostatných položkách realizované čerpanie v plnej výške. Na základe tejto zmluvy realizoval RTVS 12.417 samostatných pôvodných rozhlasových programov s celkovou minutážou 509.901 minút a 1996 pôvodných televíznych programov v celkovom čase 75.784 minút.
Rada sa v rámci programu zaoberala komplexnou správou o organizácii, činnosti a rozvoji Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS. Činnosť sekcie podľa predloženého materiálu ovplyvnili aktuálne udalosti doma aj vo svete, zvýšila sa sledovanosť hlavnej spravodajskej relácie STV, nedeľnej relácie o 5 minút 12, nosným v rozhlasovom vysielaní ostáva Rádiožurnál, ako aj víkendové Sobotné dialógy. RTVS sa v roku 2013 venovala v priamych prenosoch najdôležitejším športom z pohľadu slovenského diváka. Medzi priority patrili Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji z Helsínk a Štokholmu, Ligy majstrov, Európskej ligy UEFA, Majstrovstvá sveta v plávaní aj prenosy zo 100. ročníka Tour de France. V septembri sa na obrazovky RTVS vrátila aj slovenská hokejová Extraliga.
Vedenie RTVS predložilo aj informáciu o vysielaní v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu. Voľby sa uskutočnia v sobotu 24. mája, vysielanie politickej reklamy začína 21 dní pred dňom volieb, konkrétne 3. mája o 7.00 h a končí 22. mája o 7.00 h. V zmysle zákona 331/2003 Zb. o voľbách do Európskeho parlamentu v znení neskorších predpisov vyčlení RTVS po päť hodín v rozhlasovom aj televíznom vysielaní. Zároveň odznejú diskusné relácie zástupcov kandidujúcich strán v reláciách Správy a komentáre a Z prvej ruky.
Významnou udalosťou pred voľbami do Európskeho parlamentu 2014 bude televízna a rozhlasová diskusia kandidátov európskych politických strán na predsedu Európskej komisie. Prvú paneurópsku diskusiu tohto druhu v histórii prinesie Európsky parlament v spolupráci s EBU (European Broadcasting Union – Európska vysielacia únia) 15. mája o 21. hodine. RTVS ju odvysiela naživo na Jednotke a na Rádiu Slovensko.

Copyright © TASR 2013