4. 4. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Nové vysielanie pre najmenších pod názvom Trpaslíci prinesie už túto sobotu verejnoprávna televízia. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pozýva na prvé stretnutie s Trpaslíkmi a ich novou pesničkou, smiešnym seriálom, malým kvízom a čítaním z rozprávkovej knižky na Jednotke. Program sa začne o 7:25 animovanými rozprávkami a o 8:30 príde na rad stretnutie s trpaslíkmi. Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ programu televíznej časti RTVS Tibor Búza, vysielanie pre deti nazvali Trpaslíci preto, lebo sedem trpaslíkov bude deti sprevádzať vysielaním celého rána. Blok bude trvať dve - dve a pol hodiny a súčasťou budú animované rozprávky zo zahraničnej aj domácej tvorby. "Ambíciou Trpaslíkov je vybudovať kultový formát, seriál, na akom vyrastala každá generácia. To znamená, či už Filmárik a Filmuška, alebo Kuko, alebo Dancúľ, cieľom je vytvoriť takýto typ programu," povedal ďalej Búza.
"Trpaslíci je projekt, ktorý RTVS vyvíja zhruba trištvrte roka. Čiže prešiel si kompletne všetkými vývojovými fázami a je to náš pôvodný autorský formát. Obsahuje mnoho zaujímavých prvkov. Súčasťou budú rozprávky, ktoré sa budú čítať deťom, bude tam detská poradňa, pesničky, ktoré chceme šíriť aj na sociálnych sieťach a cez moderné médiá," priblížil formát šéf programu verejnoprávnej televízie a poznamenal, že piesne sú autorsky vysporiadané. Tento formát sa bude vysielať aj na Dvojke v rámci "detského veľkého predstavenia, ktoré sa začína Večerníčkom", avizoval ďalej Búza. Súčasti sobotňajšieho cyklu Trpaslíci sa zároveň budú reprízovať počas pracovného týždňa. Trpaslíci sú dlhodobý projekt a RTVS v nich bude pokračovať aj počas leta.
Deťom v školopovinnom veku je určená nová zábavno-súťažná relácia Daj si čas. Zameria sa na významné historické udalosti či obdobia spojené so Slovenskom a vysielať sa bude v sobotu okolo 9:00. RTVS zatiaľ podľa Búzu pripravila do vysielania 17 vydaní tohto formátu. "To znamená - pôjdeme s ním až do leta. Uvidíme, s akou odozvou sa stretne a následne by sme potom chceli pokračovať aj na jeseň," dodal.
RTVS avizuje i prípravu viacerých pôvodných filmových projektov pre televíziu. Je medzi nimi aj 12-dielny hraný seriál pre 12- až 14-ročné deti s pracovným názvom SuperSieť a natáčať sa bude v Košiciach a v okolí Banskej Bystrice. Projekt uspel aj na Audiovizuálnom fonde. RTVS pripravuje do budúceho roku výrobu ďalších hraných seriálov. Tento rok je okrem iného v pláne napríklad nový večerný seriál a na Vianoce chce RTVS priniesť novú rozprávku.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.