17. 4. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Podnikanie na slovenskom mediálnom trhu začal český podnikateľ Petr Komínek sporom s regionálnou Západoslovenskou televíziou. Ten momentálne rieši súd aj polícia.
Spoločnosť Zoe media, ktorej je Komínek konateľom, štartuje novú celoslovenskú Televíziu Z. Pôvodne ju chcel podnikateľ postaviť na základoch Západoslovenskej televízie. Nakoniec pripravil nový projekt.
Začiatkom tohto roka mala Zoe media regionálnu televíziu prevziať. Komínek tvrdí, že k obchodu aj došlo, akurát nebol dotiahnutý do konca a nakoniec sa do ich rúk nedostala licencia na vysielanie.
Peter Chmela, konateľ spoločnosti Regionmedia, ktorá za Západoslovenskou televíziou stojí, pre TASR uviedol, že predaj sa nezrealizoval. "Zoe media javila zo začiatku záujem o našu televíziu, no napriek tomu nikdy nedošlo k naplneniu zmlúv nasvedčujúcich predaju televízneho projektu spolu s technológiou," skonštatoval v stredajšom (16.4.) tlačovom vyhlásení.
Sporom sa dnes zaoberá Okresný súd Bratislava III, je aj predmetom záujmu polície, na ktorú sa obrátil Chmela. Komínek tvrdí, že odkúpil technologické vybavenie Západoslovenskej televízie vrátane vysielačov, ktoré zabezpečujú pokrytie územia západného Slovenska. Vysielače podľa neho nemôžu využívať, lebo ich druhá strana nechce odovzdať.
Chmela naproti tomu hovorí, že sa stali obeťou premysleného a špekulatívneho konania, v dôsledku ktorého im bola protiprávne odňatá časť prevádzkovej techniky. Šéf Západoslovenskej televízie tiež tvrdí, že Zoe media úmyselne vypla vysielanie ich televízie 17. februára tohto roku. Čin prirovnal k teroristickému útoku.
Komínek vytýka Chmelovi, že pred nimi zamlčal dlhy spoločnosti a zavádzal pri údajoch o sledovanosti regionálnej televízie, keď tvrdil, že ju sleduje 900.000 divákov. Podľa Komínka sa tiež pokúsil spochybniť predaj tak, že vyrobil ďalšiu zmluvu. "Máme dostatok dôkazov, že je antidatovaná a on sa pokúsil o podvod," uviedol.
Zoe media najprv prezentovala, že chce pokračovať v projekte regionálnej televízie, avšak pod inou značkou. Rada pre vysielanie a retransmisiu aj požiadala o vydanie regionálnej licencie. Neskôr svoj zámer prehodnotila a dnes štartuje celoslovenskú televíziu. Terestriálne ju má šíriť cez prenajaté vysielače spoločnosti Avis.
"Úplne sme sa oddelili od Západoslovenskej televízie, s touto značkou nechceme mať veľa spoločného, lebo jednoducho sme tento projekt zastavili, prestali sme vyrábať vysielanie tejto televízie a šli sme svojou cestou," uviedol Komínek.
V novej Televízii Z sa ale objavia tváre Západoslovenskej televízie, prešiel do nej jej moderátor Ivan Brožík, ktorý má na starosti prípravu obsahovej náplne novej značky. Objaviť by sa tu mala aj Nora Beňačková, ktorá predtým mala svoju reláciu v Západoslovenskej televízii.
Chmela pre TASR uviedol, že Západoslovenská televízia neprestala fungovať a vysielanie obnovili už po štyroch dňoch od vypnutia. Pripravujú tiež opätovné vysielanie na webovej stránke, ktoré bolo podľa neho znemožnené tým, že prišli o webový server. "Kontinuálne zabezpečíme doterajší rozsah programu a budeme sa uchádzať o obnovenie dôvery našich divákov," doplnil konateľ Regionmedie.

Copyright © TASR 2013