3. 4. 2014

STANOVISKO: Správa štátnych hmotných rezerv nenakupovala potravinárske komodity predražene

STANOVISKO:

Správa štátnych hmotných rezerv nenakupovala potravinárske komodity predražene


Presne pred dvoma týždňami médiá informovali o tom, že Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR mala vykonať predražené nákupy potravinárskych komodít. Predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR na ne okamžite zareagoval a nariadil viacúrovňovú kontrolu týchto procesov. Zároveň iniciatívne požiadal o zvolanie vecne príslušného výboru NR SR s tým, že po odbornom odprezentovaní výsledkov v rámci tohto odborného fóra bude detailne informovaná aj široká verejnosť prostredníctvom médií.
Včera napoludnie sa uskutočnilo zasadnutie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, kde predseda SŠHR SR poslancov podrobne informoval o procese nákupu potravinárskych komodít (pšenica potravinárska a cukor kryštálový) prostredníctvom dcérskej spoločnosti Poľnonákup TATRY, a. s., a zodpovedal ich početné otázky. V nadväznosti na to výbor prijal uznesenie, v ktorom konštatoval, že na základe uvedených skutočností neboli preukázané žiadne pochybenia pri obstarávaní predmetných komodít.
Rovnako kontrolou bolo jednoznačne preukázané, že v tomto prípade Správa štátnych hmotných rezerv SR nevykonala žiadne predražené nákupy potravinárskych komodít, ale naopak tieto komodity obstarala výlučne v súlade so všetkými právnymi predpismi, pravidlami verejného obstarávania, ale najmä transparentne, hospodárne a v najlepšej možnej cene a kvalite v danom čase.
Správa štátnych hmotných rezerv SR týmto preukázateľne vyvrátila akékoľvek pochybnosti v spomínaných procesoch. Zároveň sa dištancuje od útokov a senzácií, ktoré účelovo vykonštruovali médiá a pán poslanec Simon, v čase vrcholiacej predvolebnej prezidentskej kampane, ktorým transparentný postup prekáža. Naopak, dôsledným preverovaním sa podarilo zistiť, že v roku 2011 bol na pôde Poľnonákupu TATRY, a. s., realizovaný veľmi výhodný biznis so spoločnosťami personálne prepojenými s bývalým ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom. V uvedenej veci bude predsedom SŠHR SR podané trestné oznámenie a prípad bude v ďalšom období predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní.