17. 4. 2014

Zomrel Gabriel García Márquez

Zomrel Gabriel García Márquez

V Mexiku zomrel v 87 rokoch kolumbijský spisovateľ Gabriel José García Márquez . S odvolaním sa na zdroje blízke rodine o tom informovala agentúra AP . Márquez za svoje dielo dostal v roku 1982 Nobelovu cenu za literatúru ..
García Márquez sa narodil v roku 1927 a prvý veľký literárny úspech mu v roku 1967 priniesol román Sto rokov samoty . Posledný knihu vydal v roku 2004 - román Na pamäť mojím smutným Courau . Do povedomia slovenských čitateľov sa zapísal aj inými dielami , treba románom Láska za čias cholery alebo knihami Žiť , aby som mohol rozprávať , Jeseň patriarchu a Generál vo svojom labyrinte .
Kolumbijský spisovateľ žil niekoľko posledných desaťročí v Mexiku . Začiatkom apríla bol hospitalizovaný kvôli infekcii pľúc a močových ciest a dehydratácii . Po prepustení z nemocnice zostával jeho zdravotný stav síce stabilné , ale kondície krehká .
Mexický denník El Universal pred niekoľkými dňami napísal , že slávny Kolumbijčan trpí rakovinou a vzhľadom k svojmu veku dostáva len prostriedky na zmiernenie bolesti . List , ktorý sa odvolával spoľahlivých zdrojov , tvrdil , že choroba zasiahla pľúca a pečeň . Rakovinu prekonal Márquez už v roku 1999 .

Zdroj : CT24