11. 4. 2014

Zomrela Sue Townsendová

Zomrela Sue Townsendová


Vo veku 68 rokov zomrela vo štvrtok po krátkej chorobe populárna britská spisovateľka Sue Townsendová, autorka známej románovej série o Adrianovi Moleovi. Oznámila to dnes BBC s odvolaním sa na rodinného priateľa autorky.
Sue Townsendová sa narodila v roku 1946 v stredoanglickom meste Leicester, školskú dochádzku ukončila v 15 rokoch a následne vystriedala niekoľko krátkodobých zamestnaní. Potom pokračovala v štúdiu sociálnej práce, koncom 70. rokov začala pôsobiť ako novinárka a vydala niekoľko divadelných hier.
Úspech a napokon aj celosvetovú slávu získala až v roku 1982, keď v Británii vyšiel jej román Tajný denník Adriana Molea (The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13 3/4). V priebehu ďalších desiatich rokov napísala Townsendová ešte tri pokračovania tohto denníkového románu o radostiach a starostiach dospievajúceho hrdinu Adriana Molea. Denníky boli preložené do viac ako 30 svetových jazykov vrátane slovenčiny. V Británii ich čítali na pokračovanie v rozhlase a stali sa podkladom pre muzikál a televízny seriál.
Od roku 2001 trpela Townsendová cukrovkou, v dôsledku ktorej oslepla. Svoj posledný román Adrian Mole: The Prostrate Years z roku 2009 preto diktovala manželovi.


Copyright © TASR 2013