27. 5. 2014

ART FLM FEST NEWS

ART FLM FEST NEWS

Výbuchy ponoriek v Atlantiku aj boje partizánov v slovenských horách prinesie sekcia Art Film Festu Vojna a film Ako sa na najväčšie svetové konflikty v dejinách 20. storočia pozerali ruskí, americkí, nemeckí aj slovenskí filmári? Odpovie na to nová sekcia Téma: Vojna a film v programe blížiaceho sa Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

„V roku 2014 si svet pripomína 100 rokov od začiatku prvej svetovej vojny, 75 rokov od druhej svetovej vojny a 70. výročie Slovenského národného povstania,“ odôvodnil vznik sekcie riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.


„Pozrieme sa na krvavé piesky púští, na útoky stíhacích perutí či tankových brigád, výbuchy ponoriek v Atlantiku, na džungle, ruské dediny či slovenské hory. Niekedy sú to pohľady komorné, niekedy veľkolepé, inokedy je to pohľad z periskopu,“ opísal zostavovateľ sekcie Martin Ciel. Do programu vybral takmer dve desiatky klasických filmových diel. Zobrazujú dve najväčšie katastrofy, ktorými ľudstvo prešlo.

Diváci na festivalových plátnach uvidia aj jeden z najznámejších veľkofilmov všetkých dôb - film Lawrence z Arábie/ Lawrence of Arabia anglického režiséra Davida Leana. Fascinujúci životný príbeh plukovníka T. E. Lawrencea, ktorý je zobrazený ako veľké dobrodružstvo na pozadí prvej svetovej vojny, prinesie na festivalové plátna legendárne herecké výkony Petra O´Toola, Anthonyho Quinna aj Omara Sharifa, ktorý si v roku 2008 osobne prevzal ocenenie Art Film Festu Hercova misia. Film z roku 1962, ktorý má na konte sedem Oscarov, patrí medzi vrcholné snímky sekcie.

Art Film Fest uvedie aj snímku filmového génia Stanleyho Kubricka Cesty slávy /Paths of Glory/ z roku 1957. Americký oscarový režisér v nej podáva dramatickú obžalobu prvej svetovej vojny a ukazuje, že zbabelosť a zrada nie je príznačná iba pre nepriateľa.

O tom, aké hrubé či tenké sú hranice medzi nepriateľmi – väzniteľmi z Červenej armády a zajatcami z nacistickej armády – rozpráva nemecko-ruský film Zajatci hmly/Polumgla režiséra Arťoma Antonova. Prináša jednu z mnohých zabudnutých epizód, ktoré sa počas druhej svetovej vojny odohrali, a ukazuje skazenosť doby, ktorá nebrala ohľad na city a ľudskosť.


Mimoriadne napínavý príbeh z protifašistického odboja ukazuje dánsky film Plameň a citrón/Flammen & Citronen režiséra Ole Chriastiana so skvelým Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe. Diváka zavedie do siete zložitých kontrašpionážnych hier, pre ktoré sa odvážni pomstitelia aj najatí vrahovia stávajú obeťami.


Slovenské vojnové dejiny priblíži dokumentárny film Lesk a bieda SNP režiséra Roberta Kirchhoffa. „Ide o jeden z mála pohľadov na Slovenské národné povstanie, ktorý nerelativizuje hodnotu povstania, ale nekompromisne a radikálne odhaľuje rôzne komunistické mystifikácie a propagandistické vrstvy, ktoré sa na SNP nabaľovali,“ zdôraznil Martin Ciel.


Úplne iný, dobový, pohľad na jeden z najväčších míľnikov v dejinách Slovenska, prinesie takmer zabudnutý dokument Za slobodu (Partizáni) z roku 1955. Režisér Stanislav Barabáš, ktorý sa stal v 60-tych rokoch jedným z najvýznamnejších československých tvorcov a po roku 1968 odišiel do emigrácie, v ňom podáva žiadaný oficiálny výklad SNP o hrdinstvách slovenských a sovietskych partizánoch.


Návštevníci AFF uvidia tieto výnimočné snímky na filmových plátnach v kine, tak, ako boli pôvodne uvádzané a zamýšľané, čo je dnes pomerne unikát - v dobe, keď diváci poznajú takéto "klasické" filmy skôr z obrazoviek. Art Film Fest sa tak snaží prispieť k tomu, aby mali diváci autentický, originálny zážitok pri premietaní "starých", archívnych filmov.


„Vojnové filmy sú pomníky. Tak ako tie kamenné aj filmové môžu neľútostne ohlodať zuby času alebo môžu jednoducho zostarnúť, môžu podporovať rôzne ideologické verzie, interpretácie vojny či prispievať k jej zmýtizovaniu. Ale existujú a nepochybne ich treba poznať. Pomáhajú nám chápať vojnu a jej rôzne historické výklady,“ uzatvoril Martin Ciel.


Partnerom sekcie Vojna a film je Ministerstvo obrany Slovenskej republiky.