20. 5. 2014

HNUS SA ŠÍRI ĎALEJ

HNUS SA ŠÍRI ĎALEJ



Banskobystričania si v týchto dňoch našli v schránkach noviny Bystrický kraj, ktorý formátom a tlačou pripomína kontroverzný mesačník Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Náš kraj.
Ako vysvetlil hovorca BBSK Miroslav Belička, nejde o náhradu za župný mesačník Náš kraj. Na jeho vydávanie poslanci krajskej samosprávy škrtli peniaze z rozpočtu, a preto v máji nevyšiel. Dôvodom boli sporné články, ktoré ospevovali obdobie vojnového Slovenského štátu a Tisov režim, čo ich pobúrilo.
Obsah aprílového župného mesačníka stále preveruje polícia na podnet Okresnej prokuratúry v Banskej Bystrici a skúma, či nedošlo k spáchaniu prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.
"Bystrický kraj je propagačno-informačný materiál BBSK. Jeho vydanie bolo financované zo zdrojov, ktoré má pán predseda vyčlenené a poslancami schválené na propagačné a informačné materiály," reagoval pre TASR Belička.
Noviny Bystrický kraj, ktoré majú aj v podtitule uvedené, že je to propagačno-informačný materiál BBSK, sa venujú posledným aktivitám predsedu BBSK Mariana Kotlebu. Prinášajú informácie zo stretnutia so starostami z okresu Brezno, o bezpečnostnej situácii na Horehroní, pokračovaní v boji proti ťažbe zlata a tiež vytvorení 45 nových pracovných miest pre ľudí z Jelšavy.
Čo bude ďalej so župným mesačníkom Náš kraj, nie je zatiaľ známe. Podľa Beličku však BBSK hrozia finančné sankcie za nedodržanie zmluvy týkajúcej sa tlače a distribúcie.

Copyright © TASR 2014