13. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Diskdžokej britskej rozhlasovej stanice BBC Radio Devon, 68-ročný David Lowe, prišiel na konci svojej kariéry o zamestnanie po tom, ako nevedome pustil do éteru skladbu obsahujúcu rasistické slovo nigger (neger). Na nahrávku s názvom The Sun Has Got His Hat On od kapely Ambrose and His Orchestra z roku 1932 sa vedeniu rádia sťažoval istý poslucháč, informoval v pondelok portál Times Live.
Hoci sa skúsený hlásateľ za svoje pochybenie ospravedlnil, šéfka rádia Emma Clementsová mu ako najlepšie riešenie odporučila odstúpiť. "Zahral som 82-ročnú skladbu, ktorú som predtým počul niekoľko stokrát, a ktorá bola dokonca občas zaradená v mojich programoch. Čo som však nevedel, je, že obsahuje dnes už zakázané slovo," zdôveril sa Lowe po prepustení na svojich osobných webových stránkach.
"Musíte počúvať veľmi pozorne, aby ste ten výraz vôbec zachytili. Manažérom z BBC som sa ospravedlnil a hodlal som tak urobiť aj voči poslucháčom. Namiesto toho ma požiadali, aby som vyhlásil, že odchádzam pre iné záujmy," dodáva. Po tom, ako o svojom prepustení prehovoril verejne, mu vedenie BBC ponúklo vrátiť sa do vlastnej šou Singers and Swingers, čo však odmietol.

Pekinská polícia zatkla disidenta, ktorého obviňujú z poskytovania falošných informácií americkej webovej stránke informujúcej o korupcii a porušovaní ľudských práv v Číne. Informovala dnes o tom agentúra AP.
Podľa polície 62-ročný Siang Nan-fu vyfabrikoval informácie pre stránku Boxun.com - medzi inými aj správy o získavaní orgánov a pohreboch zaživa, ktoré vraj robila čínska vláda.
Internetová stránka vo vyhlásení uviedla, že Siang je prívržencom čínskych signátorov petícií snažiacich sa o spravodlivosť. Odmietla tvrdenia Pekingu, že Siang za svoje informácie dostával peniaze.
Čínska štátna televízia priniesla priznanie Sianga, ktorý prejavil ľútosť. "Vymyslel som si tieto veci, ktoré nie sú pravdivé," povedal disident, oblečený vo väzenských šatách. Dodal, že jeho správanie malo veľmi zlé dôsledky. "Uvedomil som si, že som pošpinil vládnucu stranu a vládu," uviedol zadržaný disident.

Copyright © TASR 2014