21. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká mediálna skupina Liberty Global vlani vykázala čistú stratu 906 mil. USD po zisku 387 mil. eur v roku 2012. Celkové tržby však vzrástli na 14,474 mld. eur z úrovne 9,931 mld. USD v roku 2012. Vyplýva to z informácií, ktoré spoločnosť zverejnila v stredu. Liberty Global sa vlani dohodla na akvizícii britskej telekomunikačnej a mediálnej skupiny Virgin Media za 24 mld. USD a začiatkom tohto roka oznámila kúpu najväčšej holandskej káblovej spoločnosti Ziggo za 10 mld. USD. K 31. decembru 2013 skupina podľa vlastných údajov evidovala 48,268 mil. zákazníkov.
Súčasťou skupiny Liberty Global je aj UPC Holding, ktorý je poskytovateľom televízie, vysokorýchlostného internetu a telefónnych služieb v desiatich krajinách. Na Slovensku pôsobí UPC Holding prostredníctvom spoločnosti UPC Broadband Slovakia, s. r. o. ktorá poskytuje služby televízie, širokopásmového vysokorýchlostného internetu a telefonovania. UPC Broadband Slovakia podľa údajov materskej skupiny v roku 2013 na Slovensku utŕžila 63,7 mil. eur. To predstavuje nárast z úrovne 61 mil. eur v roku 2012.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) sa pripojila ku globálnej koalícii podporujúcej protimonopolnú sťažnosť Centra obrazového priemyslu (CEPIC) voči webovej vyhľadávacej službe Google Images.
Sťažnosť predložená Európskej komisii sa týka nepovoleného použitia obrazových materiálov tretích strán spoločnosťou Google. EANA, založená v roku 1956, združuje 32 tlačových agentúr z krajín EÚ i mimo nej. Je už 20. mediálnou organizáciou, ktorá sa pripojila ku koalícii CEPIC.
CEPIC, združenie európskych fotoagentúr, podalo vlani 8. novembra Európskej komisii oficiálnu protimonopolnú sťažnosť voči spoločnosti Google v mene tisícov fotografov a obrazových agentúr. Dokument sa vzťahuje na rozličné formy neautorizovaného použitia obrazového materiálu tretích strán vo webovom vyhľadávači Googlu, najmä v jeho službe Google Images. Spoločnosť totiž podľa sťažnosti stále viac využíva online obrázky bez vedomia držiteľov ich autorských práv, niekedy tak robí dokonca proti ich vyslovenej vôli.
"Od zavedenia nového dizajnu Google Images v januári 2013 sa situácia zhoršila: Google na svojej stránke prezentuje obrázky v plnej veľkosti a vysokom rozlíšení a umožňuje používateľom ich sťahovanie bez toho, aby museli navštíviť stránky, ktoré sú ich pôvodným zdrojom," uviedlo CEPIC. "Výsledkom je, že Google odvádza pozornosť používateľov od zákonných držiteľov práv na svoje vlastné služby, čím profituje z investícií držiteľov práv. Poskytovatelia obrázkov sú tak ukrátení o zásluhy a výsledky svojej práce."
Keďže Google odmieta zavedenie adekvátnych technických mechanizmov, ktoré by umožnili poskytovateľom lepšiu kontrolu na zobrazovaním ich obrázkov na internete, CEPIC považuje využívanie materiálov tretích strán spoločnosťou Google za zneužívanie dominantného postavenia podľa článku č. 102 Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ), zdôrazňuje sa vo vyhlásení centra.



Politici v ČR vracajú do hry zlúčenie dvoch verejnoprávnych médií - Českej televízie a Českého rozhlasu - do jedného.
"Majú veľké rezervy z hľadiska kvality služby pre koncesionárov i hospodárenia," povedal bývalý novinár a šéf volebného výboru Poslaneckej snemovne Martin Komárek z vládneho hnutia ANO na rokovaní výboru o pripravovanej mediálnej legislatíve. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.
Poslanci z volebného výboru si dnes pozvali námestníčku ministra kultúry Kateřinu Kalistovú, ktorá ich informovala, že nové pravidlá pre elektronické médiá by ministerstvo chcelo predložiť v prvom štvrťroku budúceho roka.
Súčasná snemovňa musí byť podľa Komárka ambicióznejšia než tie predchádzajúce. Cieľom podľa neho musí byť to, aby obe verejnoprávne inštitúcie existujúce dosiaľ vedľa seba poskytovali koncesionárom čo najkvalitnejšie informácie. "A aby to robili čo najúspornejšie," vyhlásil Komárek.
Jeho návrh podporil exminister kultúry Vítězslav Jandák z ČSSD, ktorý sa už pred šiestimi rokmi pokúsil rozbehnúť diskusiu o zlúčení Českej televízie a Českého rozhlasu.
Zlúčenie ČT a ČRo obhajuje takisto šéf poslancov ODS Zbyněk Stanjura. Tvrdí, že cieľom musí byť zníženie koncesionárskych poplatkov. Na rokovaní výboru sa proti tomu postavil len Tomáš Podivínský z KDU-ČSL, napísal web iDNES.cz.

Copyright © TASR 2014