7. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Petra Paroubková, manželka expredsedu ČSSD Jiřího Paroubka, s definitívnou platnosťou neuspela v Česku so žalobou na karikatúru, ktorá sa objavila v komikse Zelený Raoul v časopise Reflex. Chystá sa však obrátiť na Štrasburg, píše dnes internetový portál Aktuálně.cz.
Ústavný súd odmietol dovolanie Paroubkovej a potvrdil tak verdikty, podľa ktorých síce bola karikatúra zobrazujúca nahých Jiřího a Petru Paroubkových vulgárna, ale nie pornografická a poškodzujúca práva Petry Paroubkovej.
Podľa ústavných sudcov je na čitateľoch a verejnosti, aby kresbu posúdili. "Súdne rozhodnutia v obdobných veciach, dekrétujúce, čomu sa ľudia ešte môžu smiať alebo čo je už obscénne a urážlivé, by naopak v drvivej väčšine prípadov znamenali neústavné obmedzenie slobody prejavu. Je najmä na verejnosti, nie na súdoch, aby zaujala stanovisko ku konkrétnej politickej karikatúre a k tomu, či je autorovo hodnotenie určitej situácie nevkusné, alebo naopak vtipné a presvedčivé," rozhodol senát Ústavného súdu vedený Kateřinou Šimáčkovou.
Reflex vo svojom komikse Zelený Raoul v máji 2009 popisoval "noc plnú vášne" Jiřího a Petry Paroubkových. Paroubková v komikse hovorí svojim kamarátkam o sexuálnom styku s manželom. Na jeho zvedenie využije situáciu, keď bývalý šéf ČSSD príde domov vzrušený z toho, že sa mu podarilo zosadiť vládu.
Žaloby Paroubkovej na vydavateľa Reflexu, spoločnosť Ringier, zamietli všetky súdy vrátane Najvyššieho súdu. Paroubková v sťažnosti na Ústavný súd svoj prípad prirovnala ku kauze dcéry monackého kniežaťa Caroliny von Hannover. Tú neustále prenasledovali bulvárni novinári, zastal sa jej až Európsky súd pre ľudské práva. Rozhodol, že novinári nemôžu zasahovať známe osobnosti tak, ako to robili v prípade Caroliny von Hannover.
Do Štrasburgu chce svoj prípad preniesť aj Petra Paroubková, ktorá tvrdí, ju české súdy poškodili.
Ústavní sudcovia síce potvrdili, že karikatúry nie sú k manželom lichotivé, právo na súkromie ale neporušili. "Karikatúry sťažovateľky a jej manžela v tomto komikse naozaj nie sú k obom protagonistom príliš láskavé. Je však namieste položiť si skôr rečnícku otázku, či existuje vôbec niečo také ako 'láskavá politická karikatúra'. Nadnesené a preháňajúce názory, polemické, kontroverzné, či šokujúce tvrdenia, zahrňujúce aj názory niekoho urážajúce, ak sú prednesené v širokom rámci verejnej a politickej debaty, sú názory ústavne chránené," rozhodli ústavní sudcovia.
V inom prípade nahého politika a komikse pritom už Ústavný súd v minulosti rozhodol inak, pripomína portál Aktuálně.cz. Sloboda slova nie je bezbrehá a nakresliť v komikse nahého politika pri sexuálnych hrách s kolegami už prekračuje mieru povolenej satiry a zveličenia, rozhodli sudcovia v prípade exministra Karla Březinu.
Zelený Raoul pritom v erotických pózach zverejnil aj ďalšie známe osobnosti. Napríklad spevák Karel Gott bol v jednom z dielov zobrazený ako znásilňuje včielku Maju. Politička Vlasta Parkanová zase mala podľa jedného z obrázkov blízky vzťah s politikmi Miroslavom Grégrom a Miroslavom Ransdorfom. Ani jeden z nich sa nesťažoval, dodal server.

Copyright © TASR 2013



J. Michael z Comcast SportsNet je dostatočne skúsený reportér, ktorý vie, že basketbal je kontaktný šport. Na vlastnej hlave sa o tom presvedčil v pondelok v Indianapolise, kde ho krátko pred semifinálovým zápasom miestnych Pacers proti Washingtonu počas živého vstupu priamo z palubovky trafila lopta. "Au, to bolelo," spomenul medzi rečou, ale zachoval pokoj profesionála a pokračoval v kontakte s washingtonským štúdiom. Hrdina momentu však neskôr na Twitteri priznal, že nešlo o maličkosť. "Začína ma bolieť hlava. Vážne. Vzal som si dva aspiríny. Prežijem to. V noci si odpočiniem," informoval na sociálnej sieti Michael. Wizards ho potešili víťazstvom 102:96.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.