29. 5. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Zvýšenie koncesionárskych poplatkov od začiatku roka 2015. S takou predstavou prišiel generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika.
Mika dnes otvoril odbornú diskusiu o zmene financovania RTVS. Tlačovú konferenciu usporiadal v rozostavaných priestoroch nového administratívneho sídla. Ešte predtým, v utorok (27.5.) tému predniesol členom Rady RTVS.
Novinárom šéf telerozhlasu vysvetlil dôvody, prečo je fungovanie verejnoprávnej inštitúcie v súčasnej finančnej situácii neudržateľné. Z viacerých možností uprednostňuje zvýšenie koncesionárskeho poplatku, ktorý sa 12 rokov nemenil a v súčasnosti je 4,64 eura mesačne.
K tomu je potrebná zmena zákona. Mika verí, že v parlamente nájde potrebnú podporu. Nič však podľa neho nie je isté. Tvrdí, že s politikmi o tejto veci zatiaľ nerokoval.
„Ak viem počítať v bilancii, kto má aký záujem, tak by to mohlo fungovať. Neznamená to, že sa to podarí, ale veľakrát sme o tom hovorili, že musíme pre to niečo urobiť, minimálne sa o to pokúsiť,“ uviedol Mika.
Odmietol predniesť konkrétny návrh, ako by sa mali koncesionárske poplatky zvýšiť. Legitímnym nárokom je podľa neho, aby bola do jeho výšky premietnutá inflácia za celý čas, čo sa nezvyšoval. To by znamenalo nárast mesačnej platby na 6,95 eura.
Ročný rozpočet RTVS, ktorý je v súčasnosti na úrovni 97 miliónov eur, by sa vďaka tomu mohol zvýšiť na zhruba 120 miliónov eur, ak by sa nezmenili iné príjmy inštitúcie. Bol by tak zabezpečený rozvoj inštitúcie, vysvetlil Mika.
V opačnom prípade sa RTVS dostane v roku 2015 do krízovej situácie, upozornil. Nebude mať totiž k dispozícii finančnú rezervu z minulých rokov, ako tomu bolo pri tohtoročnom a minuloročnom rozpočte. Mika očakáva celkový výpadok vo výške 12 miliónov eur. To by podľa jeho slov prinieslo obmedzenie výroby programu.
Za jediné negatívum takéhoto riešenia Mika označil jeho sociálny dôsledok na verejnosť, ktorá by mala platiť vyššie koncesie. Presvedčiť ju chce viacerými záväzkami. Posilnený rozpočet by mal v prvom rade postačovať na to, aby RTVS opätovne spustila tretí televízny kanál. Ten by mal byť vyhradený pre šport a spravodajstvo. Šéf telerozhlasu sľubuje aj vybudovanie spoločného spravodajského centra, ktoré by spojilo rozhlasové a televízne spravodajstvo.
Mika tvrdí, že po zvýšení koncesionárskych poplatkov bude telerozhlas menej finančne závislý od štátu. Vie si predstaviť, že suma, ktorú každoročne získava v rámci zmluvy so štátom, sa bude postupne znižovať. Pred verejnosťou sa napokon zaväzuje, že verejnoprávna inštitúcia sa vzdá akéhokoľvek spoplatňovania svojho obsahu divákom v budúcnosti.
RTVS hospodári už tretí rok vyrovnane. Generálny riaditeľ ponúkol viaceré čísla, ktoré ilustrujú jej finančnú poddimenzovanosť. Tohtoročný rozpočet vo výške 97 miliónov je na úrovni rozpočtu samotnej STV z roku 2007. Dnes je však pod strechou RTVS už aj bývalý Slovenský rozhlas.
Mika tiež vysvetlil, že spomedzi okolitých krajín má RTVS suverénne najnižší rozpočet. Ani po zohľadnení inflácie vo výške koncesionárskeho poplatku sa nepohne z posledného miesta. V predposlednom Slovinsku mala totiž verejnoprávna televízia už v toku 2012 rozpočet vo výške zhruba 131 miliónov eur. Tento rok je ešte vyšší, doplnil generálny riaditeľ RTVS.

Copyright © TASR 2014