26. 5. 2014

STANOVISKO RTVS

STANOVISKO RTVS

V súvislosti s vašimi mnohými reakciami, ktoré sme v posledných dňoch zaznamenali, považujeme za dôležité zverejniť nasledovné stanovisko:
Podľa Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS okrem odborných kritérií potrebných na výkon práce musí spolupracovník RTVS spĺňať aj požiadavky etické. Uvádzame citáciu zo štatútu: „RTVS vylučuje akúkoľvek formu diskriminácie. Programoví pracovníci sú povinní zdržať sa všetkých stereotypov v popisovaní konkrétnych rasových, národnostných, etnických, náboženských, sexuálnych, vekových a ostatných sociálnych skupín a ich príslušníkov."
Ukončenie spolupráce s moderátorkou Kristínou Kormúthovou bolo preto nevyhnutné vo väzbe na porušenie Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ktorý platí rovnako pre interných, ako aj externých spolupracovníkov.
Pri rozhodnutí o ukončení spolupráce nehrali úlohu osobné, či subjektívne pohľady na prácu Kristíny Kormúthovej, ale čisto vecné a právne argumenty v súvislosti s porušením našich interných pravidiel.