20. 5. 2014

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

K oficiálnym sťažovateľom na televíziu TA3 a k obvineniu, že televízia porušila v predvolebnej kampani k voľbám do Európskeho parlamentu (EP) demokratické práva kandidátov i voličov, sa pridala aj strana Úsvit. Prostredníctvom svojho splnomocnenca Juraja Janošovského podala podnet na Generálnu prokuratúru (GP) a Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) a žiada kompenzáciu zo strany televízie.
Úsvit sa sťažuje na to, že v televíznej diskusii TA3 k eurovoľbám v nedeľu 18. mája boli z 29 kandidujúcich politických subjektov pozvaní do televíznej debaty iba zástupcovia desiatich strán. Prostredníctvom svojho podnetu navrhuje ustanovenie, ktorým by ÚVK skonštatovala porušenie zákona o voľbách do EP zo strany televízie, a zároveň uznesenie, aby televízia operatívne kompenzovala vzniknutú ujmu. „Aby v čase ostávajúcom pre volebnú kampaň primeraným rozsahom, v primeranom čase vyrovnala možnosti kandidujúcich strán zúčastniť sa volebnej kampane," uviedol Janošovský.
Strany VZDOR a 7 statočných podali podobný podnet na ÚVK v pondelok 19. mája. Podnet na ÚVK podala aj Strana moderného Slovenska. Upozorňuje v ňom na mediálnu diskrimináciu strany a niektorých politických subjektov vo verejnoprávnych a súkromných médiách.
Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová potvrdila, že komisia podnety dostala. "Podnety zrejme ÚVK odstúpi Rade pre vysielanie a retransmisiu," uviedla. Najbližšie zasadnutie ÚVK by sa malo uskutočniť v sobotu (24.5.) počas volebného dňa.

Copyright © TASR 2014