14. 5. 2014

Zomrel Malik Bendjelloul

Zomrel Malik Bendjelloul


Vo veku 36 rokov zomrel v utorok v Štokholme režisér dokumentárnych filmov a držiteľ Oscara Malik Bendjelloul. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na švédske policajné zdroje.
Bližšie informácie o Bendjelloulovej smrti odmietla polícia poskytnúť, ale zároveň vylúčila možnosť, že by v prípade režisérovho úmrtia mala podozrenie na cudzie zavinenie.
Malik Bendjelloul sa venoval režírovaniu dokumentárnych filmov, v ktorých sa tematicky zameriaval na predstaviteľov rôznych žánrov populárnej hudby. Svoj prvý film nakrútil v roku 2001 a venoval ho priekopníkom elektronickej hudby, nemeckej skupine Kraftwerk.
Po režisérskom debute nasledoval filmový seriál o histórii heavy metalu a niekoľko samostatných dokumentov, na ktorých spolupracoval napríklad s Björk, Stingom, Madonnou či U2.
Bendjelloulov portrét Alfreda Merhanova, muža žijúcehu 18 rokov na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, inšpiroval režiséra Stevena Spielberga k nakrúteniu tragikomédie Terminál v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom.
Najväčšiu slávu a zároveň aj Oscara za dokumentárny film priniesla Bendjelloulovi snímka Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man) z roku 2012.

Copyright © TASR 2014