11. 6. 2014

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Filmy slávnych režisérskych osobností s obsadením známych hereckých osobností budú dominovať vo výbere ostro sledovaných zahraničných filmov roka, v sekcii Okolo sveta, na blížiacom sa Art Film Feste, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Na plátna prinesie svetové filmy v exkluzívnej slovenskej premiére.
„Ide o výber filmov, z ktorých každý je zaujímavý iným pohľadom na zobrazovanú súčasnosť alebo aj nedávnu minulosť. V každom prípade sú to silné a prenikavé umelecké výpovede, za ktorými stoja vyhranené tvorivé osobnosti,“ povedal riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ sekcie Okolo sveta Peter Nágel.
Filmom, ktorý vo svete vyvoláva veľké polemiky a po prvýkrát ho práve na Art Film Feste zhliadnu aj slovenskí diváci, je Božie dieťa/Child of God režiséra a scenáristu Jamesa Franca, ktorý je publiku skôr známy ako skvelý herec. Na konte má však viac ako dvadsiatku filmov, ktoré uvádzali najprestížnejšie filmové festivaly v Sundance, Berlíne či Cannes. Jeho novinka vznikla na základe románu uznávaného spisovateľa Cormaca McCarthyho, podľa ktorého novely bol nakrútený aj oscarový film Táto krajina nie je pre starých.
Film Božie dieťa je odvážnou interpretáciou psychicky narušeného človeka, ktorý počas svojho života porušil všetky vžité konvencie spoločenského správania. Prudký a násilnícky muž, ktorý postupne stratí rodinu aj domov a doslovne i metaforicky zostúpi na úroveň jaskynného vydedenca, prepadne desivým zločinom a totálnej ľudskej degradácii. „Lester je vrah a narušená individualita. V žiadnom prípade nie je možné jeho správanie tolerovať. Ale v umení sa môže postava ako on stať predmetom skúmania, čo sa ukrýva vo vnútri nás všetkých,“ povedal James Franco. Jeho Božie dieťa súťažilo o Zlatého leva v Benátkach.
Pôsobivú kombináciu priateľstva, násilia a vykúpenia prinesie na plátna americký film Joe režiséra Davida Gordona Greena. Príbeh, ktorý sa odohráva v zaostalej časti amerického juhu, znovuobjavuje herecké majstrovstvo Nicolasa Cagea v titulnej úlohe životom ťažko skúšaného bývalého väzňa, ktorý sa snaží kontrolovať vrodené problematické inštinkty, až kým mu jeho odhodlanie neskríži tínedžer, ktorý v ňom prebudí vľúdneho ochrancu. Snímka súťažila na festivale v Benátkach, odkiaľ si vtedy 16-ročný herec Tye Sheridan odniesol Cenu Marcella Mastroianniho.
Jeden zo zabudnutých príbehov beatnickej generácie sa divákom odhalí v americkej snímke Zbav sa svojich miláčikov/Kill Your Darlings režiséra Johna Krokidasa. Začína sa nástupom hlasu beatnikov, Allena Ginsberga, na štúdiá na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde ako slušný chlapec stretáva svoj osud v podobe rovesníkov, s ktorými zdieľal literárne ambície a nadšenie pre rebéliu. K ich „libertínskemu krúžku“ okrem ďalších budúcich hviezd literatúry, slobody a škandálov Williama Burroughsa a Jacka Kerouaca, patrí predovšetkým strhujúci Lucien Karr, ktorého však čaká obvinenie z vraždy hlavného Gingsbergovho konkurenta. Film okrem napínavého príbehu púta aj hviezdnym hereckým obsadením, Ginsberga stvárňuje Daniel Radcliffe, Kerouaca Jack Huston a predstaví sa aj Elizabeth Olsen. Film mal svetovú premiéru v Sundance a súťažil v sekcii Benátske dni v Benátkach.
Festivaloví návštevníci sa môžu tešiť aj na nový film legendárneho juhokórejského režiséra Kim Ki-duka Moebius, ktorým doviedol do dokonalosti svoju metódu mlčanlivého rozprávania. Hoci ide o veľmi znepokojivý až výstredný film, jeho majstrovstvo dokáže sprostredkovať divákom bez jediného dialógu. Film o žene, ktorá zastihne pri nevere svojho muža a rozhodne sa pre krutú pomstu, ktorú napokon vykoná na vlastnom synovi, má atribúty antickej tragédie, plnej temného humoru, ale tiež sexuálneho násilia.
Podľa skutočných udalostí vznikol aj austrálsky film Stopy/Tracks režiséra Johna Currana. Diváka zavedie do pôsobivej až romantickej austrálskej púšte 70. rokov minulého storočia, keď sa mladá žena rozhodne uskutočniť svoj fenomenálny plán: osamotená len v sprievode štyroch tiav prejsť naprieč austrálskou pustatinou k Indickému oceánu. Jej priekopnícka cesta v dĺžke 2700 kilometrov zachytáva problematiku životného prostredia, život Aborigíncov, ale aj skutočné hodnoty, ktoré človek nachádza, až keď je odkázaný len sám na seba, odvrátený od konzumnej spoločnosti. Stopy zaujali vo svetovej premiére v Benátkach.



Hviezdy strieborného plátna a filmy z najprestížnejších svetových festivalov lákajú návštevníkov na 22. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.
Art Film Fest aj tento raz udelí dvom osobnostiam cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo Festivalovom parku vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví laureáti ocenenia. Na začiatku festivalu jedna z najznámejších tvárí českého filmu - Ivan Trojan a na záver festivalu zavíta do Trenčianskych Teplíc legendárna diva Claudia Cardinale.
Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení dvoch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Zlatá kamera poputuje počas otváracieho ceremoniálu do rúk jedného z najúspešnejších maďarských režisérov, držiteľa Oscara Istvána Szaba. Na záverečnom večere si ocenenie prevezme jedna z legiend slovenskej scenáristiky, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie - Ondrej Šulaj. 

Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 22. ročníka 132 snímok. V programe nebudú chýbať ani filmy ocenené na slávnych svetových festivaloch v Cannes, Sundance či Benátkach, ani domáce novinky.
Art Film Fest tento rok rozdelil program do 12 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam.
O hlavné ceny Art Film Festu, Modrých anjelov, sa bude uchádzať 11 filmov Medzinárodnej súťaže hraných filmov a 35 filmov v Súťaži krátkych filmov. Na divákov čakajú filmy z obľúbených sekcií Okolo sveta, Európske zákutia, Slovenská sezóna, Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Nočná prehliadka, novinkami sú sekcie Focus: Alan Clarke a Téma: Vojna a film.
Na festivalových návštevníkov čaká aj bohatá hudobná nádielka. Festivalová kaviareň v Trenčianskych Tepliciach bude hudbou žiť každý večer už tradične v réžii všestranného hudobníka Oskara Rózsu. Vystúpia slovenské kapely Chiki liki tu-a, Walter Schnitzelsson, DJ Vec a Martin Valihora, DOLEDOLE, Katarzia a jej frajeri. Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň a v Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne sa bude premietať v Cinemaxe, v RTVS ArtKine Metro a vo Festivalovom kine ODA - Posádkový klub.
Neobyčajné ľudské osudy z rôznych kútov sveta spracované do výnimočných filmov budú dominovať Medzinárodnej súťaži hraných filmov blížiaceho sa 22. ročníka Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. O festivalovú trofej, Modrého anjela, sa bude v najdôležitejšej a divácky najsledovanejšej sekcii festivalu uchádzať 11 diel talentovaných režisérov.
„Pre tohtoročnú súťaž som videl približne 150 filmov. V mnohých prípadoch išlo o náročnú voľbu, pretože už dávno neplatí, že by diela začínajúcich filmárov boli menej kvalitné. Naopak, dnes aj tie najvýznamnejšie svetové prehliadky oceňujú takýchto filmových tvorcov a ich diela sú veľkým lákadlom pre publikum. Viaceré z vybraných súťažných filmov získali vo svojich kategóriách najvyššie pocty na festivaloch v Benátkach, San Sebastiane, Sundance alebo Cannes,“ povedal riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ súťaže Peter Nágel.
Aj preto bude zaujímavé sledovať, či sa im dostane rovnaké prijatie a ocenenie aj u slovenských divákov a 5-člennej medzinárodnej poroty v zložení: slovenský režisér a producent Mátyás Prikler, afganská divadelná a filmová herečka Wazhma Tota Khil, český režisér Radim Špaček, maďarský režisér Szabolcs Hajdu a rumunský divadelný a filmový herec Răzvan Vasilescu.
Slovenskú premiéru bude mať v súťaži Art Film Festu česko-francúzsky film oceňovaného scenáristu a režiséra Petra Václava Cesta ven, s ktorým sa česká kinematografia po 16 rokoch vrátila na scénu festivalu v Cannes. Trpký príbeh mladej rómskej ženy, ktorá bojuje o obyčajný šťastný život, uviedli vo svetovej premiére v sekcii nezávislých filmov L´ACID v Cannes, kam sa dostalo len 9 titulov zo stoviek snímok z celého sveta. Od 26. júna bude Cesta ven v slovenskej kino distribúcii.
Festivalovým priaznivcom sa v súťažnej sekcii predstaví aj americko-kensko-somálska snímka Rybolov bez sietí/Fishing Without Nets 27-ročného amerického režiséra a scenáristu Cuttera Hodiernea, pocteného v januári v Sundance Cenou pre najlepšieho režiséra. Napínavá psychologická dráma rozpráva príbeh mladého zásadového muža, ktorý chce zabezpečiť rodinu, a preto sa pridá k somálskym morským pirátom. Film, nakrútený vo východnej Afrike so somálskymi nehercami, umne spája víziu veľkolepého akčného trileru s kvalitami artového diela.
Tiež z Afriky pochádza príbeh tanzánsko-nemecko-talianskeho filmu Biely tieň/White Shadow izraelského režiséra a scenáristu Noaza Desheho, ktorý sa pri ceste na „čierny kontinent“ dozvedel o lovení albínov a rozhodol sa o tejto tabuizovanej téme nakrútiť film. Posledné desaťročie sú totiž albinotickí černosi v Tanzánii, Kongu a Keni ľudskými terčami a kmeňoví čarodejníci ponúkajú veľké sumy peňazí, aby získali časti ich tiel pre magické obrady. Toto je kronika o Aliasovi, prenasledovanom albinotickom chlapcovi, na ktorého hlavu je vypísaná cena. Režisér získal na festivale v Benátkach za svoj prvý hraný film ocenenie Luigiho De Laurentisa za najlepší debut .
S oceneniami z festivalu v Benátkach prichádza na Art Film Fest aj britsko-taliansky film Tichý život/Still Life režiséra a scenáristu Uberta Pasoliniho. Za hrdinu si vybral zamestnanca pohrebníctva, ktorý je zodpovedný za pochovávanie ľudí, čo nemajú žiadnych príbuzných. Snaží sa im poskytnúť dôstojnosť a s tým sa ujme aj ďalšieho „klienta“. V jeho byte však objaví stopu, ktorá naznačuje, že nebol na svete celkom sám a rezervovaný úradník vníma svoje pátranie ako duchovnú cestu. Tichý život bol uvedený v sekcii Horizonty v Benátkach, kde získal niekoľko ocenení, vrátane najlepšieho filmu a réžie.
Na okraj spoločnosti zachádza aj nórsky film List kráľovi/ Letter to the King režiséra kurdského pôvodu Hishama Zamana. Najlepší škandinávsky film roka 2014 ukazuje v mozaikovitom príbehu skupinu niekoľkých utečencov na výlete do Osla. Je to deň, kedy si môžu napraviť minulosť a zdôvodniť novú budúcnosť. Mladý muž, skôr ako bude deportovaný, si chce u bývalého zamestnávateľa vyzdvihnúť plat, majster bojových umení hľadá prácu, mladá žena má túžbu po pomste. A 83-ročný Mirza nesie so sebou list adresovaný nórskemu kráľovi, aby splnil jeho posledné želanie. Talentovaný nórsky tvorca sa ocitá v súťaži Art Film Festu po druhýkrát, minulý rok festival uviedol jeho debut Pred snehom.
Intímny vzťah medzi matkou a jej dospievajúcim synom zobrazil vo filme Sendvičový klub/Club Sandwich mexický režisér a scenárista Fernando Eimbcke. Sleduje Palomu a jej 15-ročného syna Hectora, ktorý na spoločných prázdninách v prímorskom letovisku stretáva dievča, s ktorým zažíva prvé dotyky lásky a sexuality. Intenzívny a zvláštny vzťah s matkou sa narúša a Paloma zažíva ťažké časy. Mexická hviezda nezávislých filmov bravúrne demonštruje svoj smutno-smiešny štýl na pôdoryse puberty a strachu z odlúčenia. Za tretí hraný film získal v San Sebastiane Striebornú mušľu pre najlepšieho režiséra.
Z rodinného prostredia vychádza aj austrálska snímka 52 utorkov/52 Tuesdays režisérky Sophie Hyde. Na plátna prináša tínedžerku Billie, ktorej matka sa rozhodne pre zmenu pohlavia. Veľmi blízky vzťah medzi dcérou a matkou sa zmení a Billie začne tajne skúmať vlastnú identitu a sexualitu s dvoma staršími spolužiakmi, testujúc limity vlastnej sily, túžby a nezávislosti. Za hraný debut 52 utorkov, uvedenom tiež v Sundance, získala Sophie Hyde Cenu za réžiu v sekcii svetových filmov, a následne v Berlíne vyhrala súťaž Generation 14plus.
O hlavnú cenu Art Film Festu sa uchádzajú aj čilsko-francúzska snímka Zabiť človeka/To kill a Man režiséra a scenáristu Alejandra Fernándeza s Veľkou cenou poroty zo Sundance a s Cenou KFN v Rotterdame, kazašský film Vlastníci/The Owners režiséra a scenáristu Adilkhana Yerzhanova, ktorý mal premiéru v oficiálnom výbere na tohtoročnom Cannes, venezuelsko-peruánsko-argentínsko-nemecký film Pelo Malo – nanič vlasy/Pelo Malo režisérky a scenáristky Mariany Rondón, ktorý získal Zlatú mušľu za najlepší film na festivale v San Sebastiane a Cenu FIPRESCI na MFF v Solúne.
Ako posledný titul sa do súťažnej kolekcie podarilo získať ukrajinský film Klan/The Tribe režiséra a scenáristu Myroslava Slaboshpytskiyho, ktorý výrazne zaujal na nedávnom festivale v Cannes, kde bol vybratý do Týždňa kritiky a získal tri ocenenia vrátane Grand Prix.