24. 6. 2014

Hodžov novinový článok

Hodžov novinový článok

V bratislavskom Pálfiho paláci na Zámockej ulici dnes slávnostne vyhodnotili 7. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Hodžov novinový článok. Ako informovala za organizátorov riaditeľka Základnej školy a Materskej školy Milana Hodžu v Bratislave Etela Hessová, do tejto súťaže pre deti od 13 do 15 rokov sa žiaci zapájajú opakovane. Tento rok im ako inšpirácia na zamyslenie a motivácia na písanie poslúžili slová nedávno zosnulého akademického maliara Milana Laluhu z filmovej eseje Uchopiť dušičku vecí.
Porote súťaže Hodžov novinový článok predsedal spisovateľ Drahoslav Machala, ktorý poďakoval všetkým súťažiacim zo Slovenska a osobitne mladým študentom z Chorvátska, z rumunskej Gemelčičky a Nadlaku, ale aj zo Srbska. "Som rád, že naša súťaž prekročila hranice Slovenska a aj takto pestuje vzácnu slovansko-slovenskú vzájomnosť," uviedol predseda poroty, ktorej členom je aj spisovateľ Peter Jaroš.
V 7. ročníku súťaže, ktorá je súčasťou podujatí konajúcich sa pri príležitosti 10. ročníka Dní Milana Hodžu, dostali organizátori 71 prác, z toho päť od zahraničných Slovákov - jednu prácu zo Srbska, jednu z Chorvátska a až tri práce z Rumunska. "Boli sme veľmi príjemne prekvapení, lebo práce z Rumunska patrili medzi najlepšie ocenené práce. Tie deti písali z celého srdca," uviedla v príhovore Etela Hessová.
Mimoriadnu cenu riaditeľa Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) si prevzala Monika Estera Danila z rumunského Nadlaku. Bianke Coniaricovej z rumunskej dedinky Gemelčička patrí Cena starostu obce Sučany. Tretiu mimoriadnu cenu Slovenskej národnej knižnice (SNK) udelili Linde Kleinovej z Bratislavy. V zlatom pásme súťaže skončila na prvom mieste Zuzana Lieskovská z Bratislavy, pred Alexandrou Dankovou z Lučenca a Ninou Krupovou z Dolného Kubína. Celkovo sa v zlatom pásme umiestnilo osem prác, v striebornom deväť a v bronzovom pásme 13 prác. Všetkých 33 ocenených prác je uverejnených v zborníku Hodžov novinový článok 2014, ktorý vydáva Národné osvetové centrum.
Oceneným sa prihovoril aj vnuk Milana Hodžu John Palka, ktorý pricestoval na vyhodnotenie súťaže z USA. "Som celoživotným pedagógom. Veľmi mi záleží na tom, ako sa znalosti, city a obzor mladej generácie vyvíja. Keď počúvam vyhodnotené články, skutočne mi to imponuje," povedal John Palka. Autorom víťazných prác zagratuloval a porovnal ich tvorbu so svojou skúsenosťou v Amerike. "Tieto víťazné práce sa vyrovnajú v každom ohľade tým najlepším, ktoré ja poznám v Spojených štátoch."
"Naším zámerom je, aby sme deti takýmto spôsobom podchytili a dostali ich na novinársko-žurnalisticko-publicistkickú dráhu a zapojili sa aj do súťaže, ktorá je pre stredné školy Hodžova esej," uviedol pre TASR odborný garant súťaže Miroslav Pekník, riaditeľ Ústavu politických vied SAV v Bratislave.

Copyright © TASR 2014