15. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egypt požiadal internetový portál YouTube o odstránenie videa, ktorý zachytáva sexuálny útok na ženu počas nedávnej demonštrácie na podporu novozvoleného prezidenta Abdala Fattáha Sísího na káhirskom námestí Tahrír. S odvolaním sa na prezidentovho hovorcu Íhába Badawího o tom v piatok informovala agentúra Associated Press.
Podľa Badawího žiadosť adresovanú videoportálu YouTube, ktorý patrí pod spoločnosť Google, podalo egyptské veľvyslanectvo vo Washingtone.
YouTube zmazalo kópie videa, na ktorých je ženu možné identifikovať. Na stránke sú však stále dostupné verzie videa, na ktorých má žena rozmazanú tvár. Podľa videportálu YouTube sú tieto záznamy zaujímavé zo spravodajského hľadiska. YouTube takisto argumentuje tým, že užívatelia, ktorí si video chcú pozrieť, musia najprv potvrdiť, že majú aspoň 18 rokov.
"Rešpektujeme právo človeka na súkromie a vždy sme odstránili videá, v súvislosti s ktorými bola podané oznámenie pre narušenie súkromia a na ktorých je daného človeka možné identifikovať," uviedol vo vyhlásení portál YouTube.
Badawí uviedol, že o odstránenie videa požiadala prezidenta dotyčná žena, keď ju v nemocnici navštívil. Na záberoch z návštevy žena prezidentovi hovorí, že "moja dcéra sa na to video pozerá každý deň a vždy sa zrúti".
"Prišiel som sa vám a každej Egypťanke povedať, že ma to mrzí. Ospravedlňujem sa každej Egypťanke," hovorí na zázname prezident.
Sexuálne násilie čoraz viac postihuje veľké zhromaždenia v Egypte, ktorý zažíva posledné tri roky veľký chaos - od ľudovej revolúcie v roku 2011, ktorá zosadila autokratického prezidenta Husního Mubaraka.

Copyright © TASR 2014