17. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v Ankare zakázal médiám informovať o zajatí tureckých diplomatov a vojakov na tureckom konzuláte v severoirackom meste Mósul. Militanti v stredu zajali 49 Turkov, ktorých odviezli na jednu zo svojich základní. V skupine sa nachádza generálny konzul, tri deti a viacero príslušníkov tureckých špeciálnych síl. Udalosť sa odohrala deň po tom, ako Mósul obsadili bojovníci sunnitskej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante, ktorá je blízka al-Kájde. Militanti ešte v utorok uniesli aj 28 tureckých kamionistov, ktorí privážali naftu do miestnej elektrárne. Dokopy tak zadržiavajú najmenej 76 Turkov.
Neschopnosť vlády premiéra Tayyipa Erdogana predpokladať nebezpečenstvo a evakuovať konzulát vyvolala v Turecku veľkú vlnu kritiky. Súd teraz vydal zákaz o udalosti informovať z dôvodu "ochrany bezpečnosti zajatých osôb", uvádza sa v rozhodnutí súdu.
Erdogan, ktorý už vydal zákaz na používanie Facebooku a stránky YouTube počas nedávneho korupčného škandálu sa snaží zabrániť negatívnej publicite pred augustovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa očakáva, že bude sám kandidovať. Erdoganovi kritici poukazujú na veľké počty novinárov vo väzení, a na nátlak vyvíjaný na novinárov a vydavateľov, aby nezverejňovali kritické materiály o vláde.
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vyzval v pondelok na okamžité prepustenie unesených Turkov.

Spoločnosť British Broadcasting Corporation (BBC) pripravuje dokument o legendárnej britskej kapele Genesis. Na snímke s názvom Genesis: Together and Apart sa podieľajú súčasní členovia formácie - Phil Collins, Mike Rutherford a Tony Banks s bývalými spolupracovníkmi Petrom Gabrielom a Steveom Hackettom. "Film rozpovie výnimočný hudobný príbeh skúmajúci skladateľské ale aj emocionálne vzostupy a pády. Ponúkne taktiež doteraz nevidené archívne materiály či raritné koncertné záznamy z celej ich kariéry," uviedli na oficiálnej webstránke 64-ročného Gabriela www.petergabriel.com, kde tiež zverejnili spoločnú fotografiu spomínaných členov. Dátum premiéry očakávaného dokumentu zatiaľ nie je známy.
Kapela Genesis vznikla v roku 1967. Okrem spomínaných členov patril medzi významnejších hráčov v skupine aj spoluzakladateľ a gitarista Anthony Phillips. Genesis vydali debutový album From Genesis to Revelation v roku 1969. S nahrávkami Duke (1980), Abacab (1981), Genesis (1983), Invisible Touch (1986), We Can't Dance (1991) a živákom The Way We Walk, Vol II: The Longs (1993) dobyli britský albumový rebríček. Medzi ich úspešné single patria skladby ako Follow You Follow Me, Turn It on Again, Abacab, Mama, No Son of Mine alebo I Can't Dance. Formáciu v roku 2010 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Ruský novinár Igor Korneľuk pracujúci pre ruskú štátnu televíziu dnes zomrel na východe Ukrajiny po tom, čo utrpel zranenia pri mínometnej paľbe. Informovala o tom televízna sieť Rossija 24 a iné ruské médiá, na ktoré sa odvolali svetové tlačové agentúry AP a DPA.
Reportér Korneľuk (37) zomrel v nemocnici počas operácie, zranenia utrpel pri práci v Luhansku, kde vládne sily bojujú proti proruským separatistom. Miesto pobytu zvukového technika Antona Vološina, ktorý bol v tom čase s novinárom v štábe, je stále neznáme. Televízia Rossija 24 uviedla, že technik je nezvestný.
Viktor Denisov, kameraman pracujúci s Korneľukom, uviedol v televíznom vysielaní, že s kolegami filmovali ukrajinských utečencov unikajúcich z oblasti severne od regionálneho hlavného mesta, keď sa začala mínometná paľba. Denisov sa práve nenachádzal vedľa Korneľuka, keď reportér utrpel zranenia.
Krvavý konflikt na východe Ukrajiny medzi proruskými separatistami a vládnymi silami zúri už takmer dva mesiace. V pondelok nový ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že tento týždeň predloží návrh mierového plánu, ktorý prinesie prímerie na východ Ukrajiny. Prezident však dodal, že najprv treba získať kontrolu nad priepustnou hranicou s Ruskom, inak nemá prímerie zmysel.
Ukrajina obviňuje Rusko z podporovania proruských povstalcov, pričom Spojené štáty a NATO tvrdia, že tanky a ďalšie ťažké zbrane sa dostávajú z Ruska cez hranicu do rúk povstalcov na Ukrajine.
Rusko odmieta tvrdenia, že posiela nejaké zbrane alebo vojakov - a navyše povstalci vyhlasujú, že zajali niekoľko tankov od ukrajinskej armády.
Ukrajina sužovaná finančnými problémami má dnes od Európskej únie dostať 500 miliónov eur, ktoré majú pomôcť stabilizovať štát a podporiť upadajúcu ukrajinskú ekonomiku. Komisár EÚ pre ekonomiku Olli Rehn uviedol, že pôžička je "ďalším konkrétnym prejavom európskej solidarity".



Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes na objektívne preskúmanie okolností, ktoré viedli k úmrtiu reportéra štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK Igora Korneľuka na východe Ukrajiny.
Novinár utrpel osudné zranenia v okolí obce Metalist v Luhanskej oblasti, teda v lokalite, v ktorej sa nenachádza žiadny vojenský objekt, konštatuje sa vo vyhlásení moskovského rezortu diplomacie. Zvukár štábu Anton Vološin je podľa väčšiny zdrojov nezvestný, podľa niektorých však tiež prišiel o život.
Smrť ruského novinára opäť presvedčivo ukázala zločinnosť síl, ktoré realizujú na východe Ukrajiny trestnú operáciu a kvôli ktorým aj naďalej umierajú mierumilovní občania, vyplýva z vyhlásenia. Podľa Moskvy sa mocní v Kyjeve a rôzne vojenské formácie obávajú prezentácie skutočnej podoby udalostí na Ukrajine a preto realizovali naozajstný teror voči novinárom z Ruska.
Za barbarský čin označil útok na štáb VGTRK splnomocnenec rezortu zahraničných vecí pre ľudské práva Konstantin Dolgov. Súčasne vyzval medzinárodné organizácie, vrátane OBSE, na tvrdé odvetné opatrenia.
Na vypátranie zodpovedných za smrť ruského reportéra vyzvala dnes aj splnomocnenkyňa OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová, ktorá odsúdila útok na novinárov. Súčasne poukázala na zhoršujúce sa podmienky pre prácu žurnalistov na Ukrajine a nedostatočné opatrenia pre zabezpečenie ich ochrany.
Podľa vyjadrenia hovorcu protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslava Selezňova, ktoré prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda, sa zosnulý novinár nachádzal medzi ozbrojencami bez príslušnej akreditácie a bez ochranných prostriedkov, ako je prilba a nepriestrelná vesta. V zóne protiteroristickej operácie, ktorej pravidlá zrejme porušil, je to podľa hovorcových slov životunebezpečné.

Copyright © TASR 2014