24. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egypt odmietol v pondelok zahraničnú kritiku svojho justičného systému a zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí po tom, ako televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare vyzvala Egypt na zrušenie rozsudku nad svojimi tromi novinármi a odmietla sedemročné tresty väzenia.
"Egyptské ministerstvo zahraničných vecí dôrazne odmieta akýkoľvek komentár zahraničnej strany, ktorý vytvára pochybnosti o nezávislosti egyptskej justície a spravodlivosti jej rozsudkov," napísalo ministerstvo vo svojom vyhlásení.
Egyptský súd odsúdil dnes troch novinárov al-Džazíry na sedem rokov väzenia. K odsúdeným patria Austrálčan Peter Greste, korešpondent al-Džazíry so sídlom v Keni, a tiež šéf káhirskej redakcie anglického vysielania al-Džazíry Mohamed Fahmy, ktorý má dvojité kanadsko-egyptské občianstvo.
Tretím obžalovaným bol Egypťan Bahir Muhammad, ktorého navyše odsúdili na ďalšie tri roky väzenia pre obvinenia týkajúce sa vlastnenia zbrane.
Riaditeľ anglického vysielania al-Džazíry Al Anstey vo vyhlásení uviedol, že "neexistuje ospravedlnenie" za uväznenie ich troch kolegov čo len na jedinú minútu. Dodal, že ich odsúdenie odporuje logike, akémukoľvek zdaniu spravodlivosti a nedáva zmysel, informovala agentúra Reuters.
Anstey zdôraznil, že je iba jedno rozumné východisko - a to zrušiť rozsudok a aby Egypt uznal spravodlivosť. Povedal tiež, že nebudú mlčať a budú pokračovať v úsilí o skončenie väznenia svojich kolegov.

Poľská prokuratúra vypočúvala dnes šéfredaktora spravodajského týždenníka Wprost, ktorý zverejnil tajné nahrávky súkromných rozhovorov popredných činiteľov. Informovala o tom agentúra AP.
Správy Wprostu o odpočutých rozhovoroch otriasli vládou premiéra Donalda Tuska. Koaliční partneri sa dnes budú radiť o ďalšom postupe a v stredu má vláda zaujať stanovisko k prípadu v parlamente. Opozícia žiada jej odstúpenie.
Šéfredaktor časopisu Wprost Sylwester Latkowski je vypočúvaný ako svedok vo vyšetrovaní nelegálneho odpočúvania, za ktoré v Poľsku hrozí páchateľom trest do dvoch rokov väzenia.
Manažéra reštaurácie, kde tajne nahrali niektoré z rozhovorov, obvinili z odpočúvania v dvoch prípadoch.
Spravodajská televízia TVN24 dnes informovala, že z materiálov Agentúry vnútornej bezpečnosti (ABW) a prokuratúry vyplýva, že práve manažér Lukasz N. zrejme umiestnil do VIP miestnosti reštaurácie nahrávacie zariadenie, keď prominentných hostí sám obsluhoval. Pravdepodobne to však nebol on, ktorý nahrávky poskytol novinárom. Mal to urobiť neznámy podnikateľ, ktorý môže byť tiež v hľadáčiku vyšetrovateľov.
Podľa zatiaľ oficiálne nepotvrdených informácií TVN24 dnes polícia a príslušníci ABW tiež zadržali ďalšiu osobu v súvislosti s aférou. Údajne ide o podnikateľa Mareka F., jedného z najbohatších Poliakov, ktorého majú vypočuť prokurátori.
Poľský minister spravodlivosti Marek Biernacki dnes uviedol, že počíta s objasnením aféry ešte pred koncom letných prázdnin. "Musí to byť vyšetrené čo najrýchlejšie. Všetko iné by bolo zlé pre štát," citovala ho agentúra DPA.

Bývalú šéfredaktorku britského bulvárneho týždenníka News of the World Rebekah Brooksovú zbavil dnes súd všetkých obvinení v prípade škandálu okolo nelegálneho odpočúvania telefónov politikov, celebrít i obetí zločinov.
      Porota súdu v Londýne naopak uznala vinným zo spolupáchateľstva pri odpočúvaní komunikácie Andyho Coulsona, Brooksovej nástupcu na poste šéfredaktora a bývalého tlačového tajomníka premiéra David Camerona.
      Noviny News of the World, ktoré vydávala spoločnosť News International tlačového magnáta Ruperta Murdocha, prestali vychádzať v júli 2011, po 168 rokoch, po verejnom pobúrení, ktoré vyvolali odhalenia, že ich novinári neoprávnene prenikali do hlasových schránok telefónov celebrít, politikov či dokonca obetí zločinov s cieľom získať materiál pre exkluzívne články.
      Škandál spôsobil rozruch medzi britskou politickou elitou, keď sa ukázalo, že premiéri z oboch hlavných strán mali blízko k Murdochovi a vedúcim pracovníkom jeho spoločnosti vrátane Brooksovej. Tá bola po pôsobení v News of the World šéfredaktorkou denníka The Sun a následne šéfkou News International, britského vydavateľstva novín patriaceho pod Murdochovu spoločnosť News Corp.
      Brooksová (46) bola obžalovaná zo spolupáchateľstva pri prenikaní do telefónov, schválenia nelegálnych platieb štátnym úradníkom a pokusu brániť policajnému vyšetrovaniu. Všetkých obvinení súd zbavil aj jej niekdajšieho zástupcu z týždenníka Stuarta Kuttnera.
      Podobne porota zbavila obvinení z bránenia výkonu spravodlivosti údajným ukrývaním dôkazov Brooksovej manžela Charlieho Brooksa, jej osobnú asistentku Cheryl Carterovú a riaditeľa bezpečnosti spoločnosti News International Marka Hannu
      Coulsonovi hrozí väzenie. Porota sa stále radila v prípade ďalších obvinení voči nemu a spravodajcovi News of the World pre kráľovskú rodinu Cliveovi Goodmanovi, dodáva agentúra AP.


Copyright © TASR 2014