25. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský premiér David Cameron sa  ospravedlnil verejnosti za to, že svojho času zamestnal novinára Andyho Coulsona ako svojho tlačového tajomníka.
Cameron zverejnil "plné a úprimné" ospravedlnenie po tom, ako Coulsona, bývalého šéfredaktora britského bulvárneho týždenníka News of the World, uznali dnes vinným zo spolupáchateľstva pri nelegálnom odpočúvaní telefónov politikov, celebrít i obetí zločinov.
"Nesmierne ľutujem, že som ho (Coulsona) zamestnal, bolo to nesprávne rozhodnutie, čo hovorím veľmi jasne," uviedol premiér vo vyhlásení, ktoré zverejnili britské médiá.
Andy Coulson začal pracovať ako vedúci komunikačného oddelenia vtedy ešte opozičnej Cameronovej Konzervatívnej strany v roku 2007. Po Cameronovom nástupe do úradu premiéra v máji 2010 sa stal šéfom jeho tlačového tímu na Downing Street. Zo svojho postu Coulson odišiel v januári 2011 v súvislosti so škandálom okolo odpočúvania.
Politickí oponenti už v minulosti kritizovali Camerona za to, že Coulsona zamestnal v čase, keď už začali vychádzať najavo prípady nelegálneho odpočúvania v týždenníku News of the World, ktorému dovtedy šéfoval.
Premiér dnes v tejto súvislosti uviedol, že Coulson mu pri nástupe do jeho tímu dal určité uistenia ohľadne odpočúvania, ktoré - ako sa neskôr ukázalo - boli nepravdivé.
Na základe usvedčenia zo spolupáchateľstva hrozia Coulsonovi maximálne dva roky väzenia.

Copyright © TASR 2014