4. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 
Facebook kupuje fínsku firmu Pryte. Táto spoločnosť umožňuje mobilným zariadeniam bezdrôtový prístup na internet v menej rozvinutých častiach sveta. Celá transakcia by sa podľa hovorkyne spoločnosti Facebook Vanessy Chanovej mala dokončiť tento mesiac. Finančné podmienky dohody nie sú známe.
Spoločnosť Facebook má podľa Chanovej záujem predovšetkým o tím ľudí, ktorý za spoločnosťou Pryte stojí. Podľa Chanovej má spoločnosť Pryte cenné skúsenosti a vzťahy s operátormi predovšetkým na rozvíjajúcich sa trhoch. Pryte má menej ako 30 zamestnancov a zatiaľ nie je jasné, koľko z nich bude pracovať pre Facebook.
Táto dohoda je ďalším prejavom snahy spoločnosti Facebook poskytnúť internetové pripojenie ľudom v menej rozvinutých častiach sveta. Šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg vyhlásil, že umožniť prístup na internet ďalším piatim miliardám ľudí je jednou z najdôležitejších priorít spoločnosti Facebook do budúcnosti.


 

Turecký premiér Recep Erdogan v utorok obvinil zahraničné médiá z rozdúchavania protivládnych nepokojov a špionáže. V prejave pred poslancami si na mušku vzal americkú televíziu CNN, ktorej podľa neho nejde o "objektívne, nestranné a nezávislé informovanie", ale jej pracovníci "doslova vykonávajú svoje povinnosti špiónov". Jeho slová sú reakciou na pokrývanie víkendových nepokojov pri príležitosti prvého výročia vypuknutia mohutných demonštrácii na istanbulskom námestí Taksim. Polícia v sobotu na krátko zadržala naživo vysielajúceho redaktora CNN a dlhoročného spravodajcu z Istanbulu, pričom Erdogan ho označil za "pristihnutého pri čine".
Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája minulého roku v Istanbule. Nepokoje vyvolal policajný zásah na pokojný protest najmä mladých ľudí s cieľom zachrániť park Gezi v centre Istanbulu, ktorý mal ustúpiť veľkému projektu. Ochranársky protest sa vzápätí zmenil na hnev voči vláde Erdogana, ktorý sa za 11 rokov pri moci zmenil podľa kritikov na autoritatívneho a polarizujúceho vládcu. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy najmenej šiestich ľudí a tisíce zranených demonštrantov a policajtov. Polícia v súvislosti s demonštráciami obvinila celkovo 255 osôb.

 ©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.