5. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rakúsky motoristický novinár Thomas Weibold, ktorý pracuje pre noviny Oberösterreichische Nachrichten (OÖN), zmizol bez stopy minulý piatok, informovala  tlačová agentúra APA.
Polícia vo Viedni potvrdila, že 35-ročného redaktora nahlásili ako nezvestného. Intenzívne policajné zisťovanie zatiaľ neprinieslo výsledok. Weibold údajne v piatok o 0.18 h napísal SMS správu svojej družke z Viedne-Schwechatu, potom sa stratila každá stopa.
Redaktor pochádzal z Mühlheimu a býval vo Viedni. Nezvestný muž meria 1,90 metra, je štíhly. V čase svojho zmiznutia mal na sebe tmavomodrú bundu a pod tým tmavohnedé tričko.


Dánska polícia vydala medzinárodný zatykač na štyroch mužov, ktorí sa na internetovom portáli YouTube vyhrážali niekoľkým známym Dánom - vrátane šéfa NATO Andersa Fogha Rasmussena, informovala dnes tlačová agentúra DPA.
Po štyroch mužoch vo veku 22 až 24 rokov začala polícia pátrať v súvislosti s videozáznamom, na ktorom ich bolo vidieť, ako strieľajú na portréty Rasmussena, karikaturistu Kurta Westergaarda a spisovateľa Larsa Hedegaarda.
Westergaard v roku 2005 nakreslil karikatúru, na ktorej bol vyobrazený prorok Mohamed s bombou v turbane, čo vyvolalo veľké protesty v moslimskom svete. Spisovateľ Hedegaard je kritikom islamu.
Polícia vo vyhlásení uviedla, že hľadaní muži sa vyhrážali aj prostredníctvom rozhlasového vysielania, pričom útočili na ľudí, ktorí podľa nich urážali islam.
Podľa informácií kodanskej polície najmenej jeden zo štyroch hľadaných zahynul počas bojov v Sýrii, ale nebolo možné to overiť. Preto sa vedie vyšetrovanie voči všetkým štyrom. Dánsky súd nariadil ich zatknutie už v apríli, mená nezverejnili.


Na čiernom zozname niektorých pražských dabingových štúdií sa ocitlo asi 150 hercov, vrátane významných osobností, ktorých zastupuje agentúra usilujúca o dôstojnejšie podmienky pre svojich klientov.
Niektorí z umelcov si už vypočuli hrozby, iných preobsadzujú.
Medzi inkriminovanou agentúrou zastupovanými sú napríklad Ivan Trojan, trojnásobný laureát Ceny Františka Filipovského za dabing Vladimír Brabec, ale napríklad aj Nela Boudová, Michal Dlouhý, Jan Dolanský, Vanda Hybnerová, Ondřej Kepka, Jiří Lábus, Taťjana Medvecká, Václav Postránecký, Ladislav Potměšil, David Prachař, Petr Rychlý, Svatopluk Skopal, Jana Šulcová, Marek Vašut či Valérie Zavadská.
Hercom prekáža stupňujúci sa tlak na lacnú rýchlu prácu. "Pred dvoma rokmi sme ešte nakrúcaili jeden či dva diely seriálov za hodinu, teraz už od nás chcú za rovnaký čas i päť epizód," cituje internetový server iDNES.cz Zdeňka Hrušku, ktorý svoj hlas prepožičiava napríklad Ewanovi McGregorovi.
"Bodaj by sme teraz držali pokope. Už v druhej polovici 90. rokov sme mali schôdzu, súhlasne sme zdvíhali ruky, my štyria zástupcovia sme obchádzali štúdia, všade sa nám smiali do očí a naše slávne herectvo pracovalo bez protestov ďalej," zaspomínal si Vladimír Brabec a dodal, že raz už treba povedať: Dosť, za túto hranicu už neidem.
Spor sa netýka Českej televízie, s ktorou už dávno jestvuje platná zmluva, ani štúdia Virtual, v ktorom sa pripravujú české verzie filmov do kín, vrátane produkcie štúdia Walt Disney. Popri nich však existuje asi 20 ďalších štúdií, ktoré pripravujú dabované tituly, a to predovšetkým pre kanály kábelových televízií.

Copyright © TASR 2014