10. 6. 2014

RADA RTVS

RADA RTVS
 

Zábava na televíznej Jednotke, pravidelné detské vysielanie na Dvojke, športové udalosti a veľké historické výročia ponúkne počas leta svojim divákom televízne vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Ako počas dnešného rokovania Rady RTVS informoval programový riaditeľ Slovenskej televízie, RTVS Tibor Búza, piatkové večery na Jednotke budú patriť zábave a do vysielania sa dostanú premiérové seriály. Spravodajstvo sa obmedzí na minimum. Veľký priestor bude mať podľa Búzu šport - majstrovstvá sveta vo futbale a cyklistické preteky Tour de France. Detské vysielanie avizoval Búza pravidelne na Dvojke ráno aj večer a tiež počas víkendových dopoludní na Jednotke. Divákov čakajú počas leta na Dvojke klasické filmové tituly z európskej a domácej produkcie.
Televízia si v širokom zábere pripomenie 70. výročie SNP a 100. výročie začiatku prvej svetovej vojny. Filmy k téme Slovenského národného povstania budú na programe počas celého augusta. Naplánované sú priame prenosy z ústredných oficiálnych osláv výročia SNP 29. augusta v Banskej Bystrici. Vysielať sa budú filmy s tematikou SNP ako Kapitán Dabač, Vlčie diery a ďalšie, tiež dokumentárne filmy, medzi nimi i nové tituly, ako napríklad dokument o vypálenej obci Kalište alebo dokument o príbehoch amerických letcov v SNP. Divákom prinesie RTVS k jubileu povstania i osem diskusií s odborníkmi natočených v exteriéroch, napríklad v Múzeu SNP v Banskej Bystrici a v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Medzi iným RTVS 31. augusta v priamom prenose prinesie aj časť diania z Medzinárodných leteckých dni na Sliači, tento rok venovaných 70. výročiu SNP a 10. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Šéf televízneho programu RTVS Tibor Búza za najdôležitejšie považuje vysielanie k 70. výročiu SNP. Vysielanie k nemu bude na Jednotke aj na Dvojke. “Prakticky celý august, až s presahom do septembra, sa budeme tomuto výročiu venovať. Projekt je koncipovaný širšie, pracovne ho nazývame dejiny a práve touto udalosťou ho chceme začať a rámcovať potom na 25. výročie nežnej revolúcie, 70. výročie konca druhej svetovej vojny a budeme pokračovať až do stého výročia konca prvej svetovej vojny, päťstého výročia reformácie a tak ďalej,“ spresnil pre médiá Tibor Búza.
Verejnoprávny rozhlas avizuje tiež špeciálne vysielanie k historickým výročiam. V rozhlase sa popri tom začalo pracovať nad reláciami k jesennému 25. výročiu tzv. nežnej revolúcie, avizoval počas dnešného rokovania Rady RTVS riaditeľ programových služieb SRo Vincent Štofaník. Letné vysielanie rozhlasu – všetkých jeho okruhov - Rádia Slovensko, Rádia Regina, Rádia Devín, Rádia_FM, Rádia Patria, aj internetových rádií – Litera, Junior a Klasika, bude odľahčené. Popri vysielaniu venovanému už spomínaným historickým výročiam bude napríklad Rádio Slovensko prinášať vzdelávací cyklus prednášok Univerzity Komenského a Divadla Aréna – Detská Univerzita Komenského, publicistiku z detských táborov, relácie o cudzích jazykoch, ale aj reportáže z festivalov. Leto na Rádiu Regina bude okrem iného patriť folklóru a slovenskému vidieku. Devín napríklad počas celého júla uvedie v spolupráci s Českým centrom rubriku Mesiac autorského čítania, novou letnou rubrikou sú Audioportréty 50 súčasných výtvarníkov alebo cyklus Čo nenájdete v bedekroch. Vysielanie Rádia_FM počas leta ako zvyčajne ovplyvnia letné festivaly.
Na jeseň bude na obrazovkách verejnoprávnej televízie pokračovať zábavný program Milujem Slovensko a aj Pošta pre teba, povedal počas dnešného rokovania Rady RTVS programový riaditeľ RTVS Tibor Búza. Divácky obľúbená Pošta pre teba má už 11 rokov a RTVS ju podľa Búzu chce inovovať. Pokračovať by mala s moderátorkou Katkou Brychtovou, no aká bude jej vynovená podoba zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.