20. 6. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Krajská prokuratúra v Bratislave v júni zastavila trestné stíhanie bývalej novinárky Jany Teleki. Uviedol to denník Sme na svojom webe sme.sk. Teleki mala 16 rokov problémy s políciou, súdmi a prokuratúrou pre jednu báseň a ďalšie články, ktorými v 90. rokoch vo svojom periodiku v Považskej Bystrici kritizovala vtedajších mocných regiónu, pripomína portál. Aktuálne zastavené stíhanie sa týka minuloročného obvinenia Teleki za slová v relácii televízie Markíza Paľba v rokoch 2008 a 2009, kde vyjadrila svoj postoj v súvislosti s jej opakovaným stíhaním za už raz právoplatne skončenú vec.
Podľa sme.sk Jana Teleki odišla mimo republiky, keďže po rokoch neustáleho stíhania a porušovania predpisov zo strany štátnych orgánov voči nim stratila dôveru. Odišla do Česka, kde kontaktovala medzinárodné ľudskoprávne organizácie, tamojšiu políciu aj Interpol.
Jana Teleki bola od minulého roka stíhaná za prečin ohovárania, ktorého sa mala dopustiť tým, že v televízii Markíza v relácii Paľba v rokoch 2008 a 2009 uvádzala nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia o jej prípade. Prokuratúra pred pár dňami rozhodla, že skutok nie je trestným činom a predmetná vec neprekročila hranice občianskoprávneho sporu. Podľa nej možno konštatovať, že vyšetrovaním neboli zdokumentované dôkazy, ktoré by potvrdzovali podozrenie z trestnej činnosti. Pretože od spáchania stíhaného skutku uplynulo takmer päť rokov, nie je možné zaoberať sa otázkou, či konanie obvinenej nebolo potrebné právne kvalifikovať ako priestupok.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.