18. 6. 2014

Sulík zabudol na Zemkovú ?!

Sulík zabudol na Zemkovú ?!

Rada RTVS nevidí problém v tom, že predseda vlády Robert Fico v rozhlasovej relácii Sobotné dialógy diskutuje sám. Sťažnosť Rade RTVS zaslala strana Sloboda a Solidarita (SaS) 15. mája. Liberálom prekážalo, že premiér dlhodobo a pravidelne diskutuje s moderátorom sám, bez politického oponenta, pričom tento model nie je uplatnený pri ostatných politikoch. Rada RTVS podľa hovorkyne SaS Kataríny Svrčekovej zareagovala tak, že „diskusia moderátora s úradujúcim premiérom je dlhodobým programovým prvkom Rádia Slovensko“ a že takýto "formát so silným moderátorom, akými nepochybne RTVS disponuje, prináša poslucháčom množstvo informácií".
„To, že niečo dlhodobo funguje takýmto spôsobom, ešte neznamená, že to funguje aj podľa zákona. Sobotné dialógy, kde má predseda vlády výlučné postavenie, je úplne zjavným príkladom porušovania princípu vyváženosti. Odvolávanie sa na silného moderátora a informačnú hodnotu relácie sú len obyčajné alibi. Premiér má tisíc príležitosti informovať verejnosť o svojej práci na svojich tlačových besedách a žiadny moderátor nemôže nahradiť plnohodnotného politického oponenta,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Strana SaS sa sťažovala aj na to, že v televíznej relácii O 5 minút 12 síce predseda strany Smer diskutuje s politickým oponentom, avšak výber diskutujúcich nezodpovedá zloženiu NR SR ani zloženiu opozičnej politickej scény. Do relácie sú totiž podľa SaS pravidelne prizývaní iba zástupcovia bývalej Ľudovej platformy. Podľa liberálov sa pritom ignoruje existencia troch zvyšných parlamentných subjektov - Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a NOVA. Rada podľa Sulíka opäť zvolila alibistický postoj a odvoláva sa na stanovisko manažmentu, že hostia sú vyberaní na základe „nezávislej redakčnej úvahy tak, aby bola zaručená pluralita názorov“.
„Rada je tu na to, aby bdela nad tým, ako RTVS napĺňa svoje úlohy, ktoré jej ukladá zákon a štatút, a nie aby nekriticky papagájovala stanoviská manažmentu. Chce tu azda niekto tvrdiť, že pluralita názorov je dostatočne naplnená, keď s Ficom budú v televízii diskutovať výlučne Figeľ, Frešo, Bugár? To azda nie. Odpoveď Rady RTVS len naplnila naše obavy, že RTVS je v rukách politickej lobby, a nie nezávislých osobností, ktoré dbajú na vyváženosť jej vysielania, pokiaľ ide o domácu politiku,“ uzavrel Sulík.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.