19. 6. 2014

TOWERCOM NEWS

TOWERCOM NEWS

Poskytovateľ terestriálneho satelitného televízneho a rozhlasového vysielania na území Slovenska spoločnosť Towercom má zmeniť majiteľa. Záujemcov má byť hneď niekoľko, aktuálne by sa malo čakať na podanie finálnych ponúk. Pre portál Trend.sk informáciu potvrdil zdroj oboznámený so situáciou.
Redakcia oslovila aj spoločnosť Towercom, tá sa k priebehu rokovaní a predaju zatiaľ nechcela vyjadriť. Podľa odborného portálu TMT Finance, ktorý sa venuje telekomunikáciám, sú v hre o získanie poskytovateľa vysielacích služieb tri spoločnosti. Portál ešte v máji informoval, že rokovania medzi firmami prebiehajú a záväzné ponuky by mali byť čoskoro podané. Trhovú hodnotu firmy server odhaduje na 200 miliónov eur.
Záujem o kúpu Towercomu, ktorý vlastní aj vežovú infraštruktúru na území Slovenska, mala prejaviť americká spoločnosť Alinda Capital Partners. Tá sa v USA zaoberá investíciami do infraštruktúry pre podniky aj vlády. Ide o private equity firmu, ktorá sa zameriava na financovanie budovania ciest, mostov, tunelov, letísk, prístavov či železníc. Investície nalieva aj do projektov týkajúcich sa zásobovania vodou, čistenia odpadových vôd, prepravy plynu, jeho skladovania či distribúcie. Alinda Capital Partners preferuje investície do firiem v USA a Európe.
Ďalším záujemcom je veľký telekomunikačný hráč v oblasti prevádzky televízneho a rozhlasového vysielania v ČR České Radiokomunikace. Firma prostredníctvom vlastnej infraštruktúry poskytuje komplexné portfólio telekomunikačných a ICT služieb. Majiteľom spoločnosti České Radiokomunikace je austrálska investičná spoločnosť Macquarie Infrastructure and Real Assets Europe. Najväčšieho prevádzkovateľa v Česku získala koncom roka 2010 kúpou 100-% podielu od britského fondu Mid Europa Partners.
Posledným zo záujemcov má byť britská investičná spoločnosť Infracapital patriaca do finančnej skupiny M&G Investments. Firma sa špecializuje na investície do spoločností spojených s infraštruktúrou. Prevzatie poskytovateľa vysielacích služieb by pre ňu nebol premiérový projekt, v minulosti získala holandskú telekomunikačnú a vysielaciu spoločnosť Alticom. Dostala sa tak k 24 vysielacím vežiam v krajine.
Čistý obrat Towercomu v roku 2013 predstavoval 53,67 milióna eur. Zisk pred započítaním úrokov, daní a odpisov bol v minulom roku na úrovni 25,18 milióna eur a čistý zisk dosiahol 11,19 milióna eur.
Firma je jediným tuzemským poskytovateľom celoplošného vysielania DVB-T, je tiež jedným z hlavných prevádzkovateľov rozhlasového vysielania. V minulosti patrila Towercomu aj najväčšia satelitná platforma Skylink na slovenskom a českom trhu, v roku 2011 ju predal luxemburskej skupine M77 Group.
Kto je skutočným vlastníkom Towercomu, už dlhodobo nie je známe. Ako hlavný akcionár figuruje schránková firma Hampden Investments registrovaná v Londýne, ktorej hlavným predmetom činnosti je práca s odpadom. Jej oficiálne sídlo je podľa údajov za rok 2012 na cyperskej adrese v biznis centre Savvides v meste Nikózia. Na tejto adrese sídlili viaceré firmy spomínané v médiách s biznisom skupiny J&T, ktorú zas s Towercomom otvorene spojil niekdajší šéf Telekomunikačného úradu Branislav Máčaj.
Finančná skupina prepojenie s Towercomom v oficiálnych stanoviskách odmietla. Ako jediný akcionár Hampdenu figuroval pred dvoma rokmi Slovák Tomáš Bujňák, ktorý vtedy odmietol odpovedať na akékoľvek otázky o vlastníctve firmy.


Copyright © TASR 2014