25. 6. 2014

Zomrel Eli Wallach

Zomrel Eli Wallach

Vo veku 98 rokov zomrel v utorok americký herec Eli Wallach. Informoval o tom denník New York Times, ktorému smutnú správu potvrdila jeho dcéra Katherine. Okolnosti úmrtia rodáka z Brooklynu zatiaľ nezverejnili.
Eli Herschel Wallach sa narodil 7. decembra 1915 do rodiny poľských židovských imigrantov Berthy a Abrahama Wallachovcov a vyrastal vo štvrti obývanej prevažne Talianmi. Absolvent University of Texas v Austine študoval herectvo v newyorskom Neighborhood Playhouse Actors Studio.
Medzi jeho najznámejšie filmové roly patria Calvera v legendárnom westerne Sedem statočných (1960) alebo Tuco, ktorého si zahral po boku Clinta Eastwooda vo westerne Dobrý, zlý a škaredý (1966) Sergia Leoneho. Aj o mnoho rokov neskôr ho vraj na ulici spoznávali cudzí ľudia a pískali na neho známu melódiu, ktorú do klasického spaghetti westernu napísal Ennio Morricone. Filmy pritom nakrúcal aj po deväťdesiatke, pričom naposledy sa v roku 2010 objavil v snímkach Wall Street: Peniaze nikdy nespia a Ghost Writer.
Bol pritom najstarším držiteľom čestného Oscara, ktorého si od americkej Akadémie filmových umení a vied prevzal 13. novembra 2010, keď mal 94 rokov a 341 dní. Na konte má aj jednu nomináciu na Zlatý glóbus za vedľajšiu rolu v dráme Baby Doll (1956), ktorá mu v roku 1957 vyniesla cenu BAFTA pre najsľubnejšieho nováčika, jednu cenu Emmy za vedľajšiu úlohu v krimi dráme Mak je tiež kvetina (1966), pričom si vyslúžil aj ďalšie štyri nominácie na tieto televízne ceny, a cenu za celoživotné dielo National Board of Review.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.